Hírek

2012.08.17. 08:55

Arctalan erős emberek - Megrongálák a parkot ismeretlen vandálok

Ősi - Ismeretlen vandálok törtek ketté tizenegy hársfát a közelmúltban a kistelepülés központjában található civil parkban, ami egyfajta jelképe a civil összefogásnak. Az eset az egész falut felháborította.

Szabó Péter Dániel

Még július végén történt az eset, ám a helyiek azóta sem nyugodtak meg, mondja Kotzó László polgármester. - Nem is csoda, hiszen én magam is megdöbbentem a vandalizmuson, amikor a helyszínre siettem azon a vasárnap reggelen. Azért háborodtam fel főképp a történteken a lakossággal egyetemben, mert ez a tett a jó szándékú, szépre törekvő emberek arculcsapása volt. A helyiek a szabadidejüket nem kímélve gondozzák a parkot, amelynek kis túlzással csodájára járnak a környéken.

Nem engedhetjük, hogy garázda elemek alkoholos mámorban úszva csupán heccből tönkretegyék azt, amiért ennyien dolgoztak - hangsúlyozza a polgármester, akitől megtudom, a civil park elnevezés sem véletlen. A most ötéves amerikai hársfákat helyi civil szervezetek fogadták örökbe és gondozták évekig, míg ma egy lelkes helyi lakos, Erdélyi Vilmos felel a kistelepülés büszkeségének tartott parkért.

- Nem a 300 ezer forintos anyagi kár a fájó, az erkölcsi értéke sokkal nagyobb ennek a parknak.  Ezért is hívtam össze lakossági fórumot, ahol a nyomozást az első perctől kezdve komolyan vevő rendőrség képviselői is megjelentek, s kérték a helyiek segítségét a tettesek felkutatásában. Eredmény ugyan még nincs, de tippjeink már vannak az elkövetők személyét illetően - jegyzi meg Kotzó László.

A lakossági összefogásból szépülő park kicsit a település elmúlt két esztendejét is jelképezi. A község képviselőtestülete ugyanis a költségvetésből egyre nehezebben finanszírozható hiteltartozások miatt 2010 végén döntött úgy, hogy adósságrendezési eljárást kezdeményez. Ennek folyományaként az önkormányzat csak a kötelező feladatokat tudta biztosítani, a közmunka-programra nem tudtak pályázni, új embereket pedig a zárolt vagyon miatt nem tudtak alkalmazni a település közterületeinek gondozására. A nehéz helyzetben az odaadó helyiek áldozatvállalása segített, akik örökbe fogadták a falu egy-egy zöldterületét, s gondozták is azt becsülettel. Így szépült és fejlődött Ősi a forráshiány ellenére is, amíg nem jöttek az „erőskezű” vandálok.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!