Hírek

2012.09.26. 13:32

Elektronikus ügyintézés az építésügyben is

Veszprém – A jövő évtől elektronikusan zajlik az építésügyi hatósági eljárás, a rendszerről, a bevezetéssel járó tennivalókról szerdán tájékoztatták a szakmát és a hivatalok munkatársait.

Tremmer Tamás

Az építésügyben is teret kap az e-közigazgatás, ami azt jelenti, hogy január 1-től kizárólag elektronikusan lehet építésügyi hatósági eljárást kezdeményezni. A hatékony ügyintézés érdekében elindítják az Építésügyi hatósági engedélyezési eljárást Támogató elektronikus Dokumentációs Rendszert (ÉTDR). A Belügyminisztérium Területrendezési és Építésügyi Helyettes Államtitkársága  az új rendszer bevezetése kapcsán az ország több pontján sajtónyilvános szakmai tájékoztatót tartott. A megyei építész, valamint mérnöki kamara meghívására a szakemberek szerdán Veszprémben jártak. A Gizella Hotelben tartott fórumon az építésügyi e-ügyintézés megvalósulásáról, fejlesztéséről, a bevezetéssel járó tudnivalókról, teendőkről adtak átfogó tájékoztatást a BM munkatársai.

Varga Illés Levente az ÉTDR elvi működéséről, funkciójáról beszélt, ezen felül beszélt a tervezők feladataitól, Szobonya Margit pedig egy eljárás indítását, az ügyfél jogainak gyakorlását mutatta be.

A rendszer interaktív segítséget nyújt az indítandó eljárás típusának kiválasztásában, illetve az eljárás indításához benyújtandó mellékletek meghatározásához és ellenőrzéséhez, valamint tájékoztatást ad a fizetendő illetékekről és szolgáltatási díjakról, melyek elektronikus fizetését a rendszer támogatja.

 

Nyitott rendszer

Az ÉTDR egy központi, az építésügyi hatósági engedélyezési eljárást országos szinten egységesen támogató informatikai rendszer. A rendszer támogatást nyújt az építésügyi hatósági engedélyezési alapeljárások, az alapeljárásokhoz kapcsolódó további eljárások, valamint a közigazgatási jogorvoslati eljárások elektronikus kezdeményezéséhez és lefolytatásához. Igen széles az a kör, amely az új rendszert igénybe veheti. Így például felhasználó lehet a kérelmező (építtető), az építtető által megbízott szakember (műszaki vezető, építési műszaki ellenőr, kivitelező), az ügyben eljáró építésügyi hatóságok.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!