Hírek

2012.09.14. 16:56

Elindult a zarándoklat

Balatonalmádi - Kilencedik alkalommal indult gyalogos zarándoklat a Balaton-parti városból a Sümegre, a résztvevők a nyolcvan kilométeres táv végén a nagybúcsú főmiséjére érkeznek meg.

Halmos György

A zarándokok a Szent Imre templomtól, a Szent Jobb ereklyét őrző kápolnától indultak el pénteken reggel nem éppen barátságos időben. A menet először a káptalanfüredi angyalos kápolnánál állt meg reggeli zsolozsmára, majd rövid pihenőt tartottak Márfi István paloznaki szőlőjében. Az útvonal általában földúton, vagy gyenge forgalmú közúton halad. Zarándoklat közben a menet résztvevői imákat énekelnek.

A zarándokok pénteken harminc kilométer megtétele után Vászolyon töltik az éjszakát, szombaton szintén harminc kilométert gyalogolnak, és Tapolcán alszanak. A zarándoklat utolsó napján, vasárnap pedig korán indulnak útnak, hogy megtegyék az utolsó húsz kilométeres szakaszt Sümegig.



A kilencedik alkalommal meghirdetett zarándoklaton nemcsak helybeliek vesznek részt, de érkeztek Sárospatakról, Budapestről és Győr közeléből is. A sümegi zarándoklatok régi hagyományának felélesztésére született, a résztvevők Magyarországért zarándokolnak, hogy ismét keresztény legyen az ország - fogalmazott Récsey Zsuzsa, az egyik szervező.

 

Európában talán a legjelentősebb hosszú zarándokút a Szent Jakab sírjához vezető mintegy 800 kilométer hosszú El Camino. Különleges, értéket hordozó programot, a természet közelségének élményét, Közép-Európa vallási és környezeti értékeinek megismerését ígéri az ausztriai Mariazelltől az erdélyi Csíksomlyóig húzódó, mintegy 1400 kilométer hosszú Mária-út. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!