Hírek

2012.09.16. 11:13

Gluténmentesen is van élet!

Veszprém – A lisztérzékenységben szenvedők tartottak országos találkozót a megyeszékhelyen, amelynek legfőbb üzenete: gluténmentesen is van teljes élet!

Tremmer Tamás

A lisztérzékenységet nehéz diagnosztizálni, hiszen nincs tipikus tünetegyüttese. Sok olyan "jelzést ad", ami más betegségre is jellemző. Ráadásul bármely korban kialakulhat, elmúlni viszont soha nem fog.

A lisztérzékenyek szombaton Veszprémben, a kolostorok és kertek völgyében tartottak országos találkozót. Az összejövetelt a veszprémi lisztérzékeny klub szervezte, ehhez az alapítványukon keresztül kaptak pályázati támogatást a városi civil keretből. A klub vezetője, Fülöp Zsuzsanna a lapnak elmondta, a rendezvénnyel szeretnék felhívni a figyelmet a betegségre. A lisztérzékenyek a tapasztalataik átadásával tudják egymást segíteni. Mindez sokat jelent ezeknek az embereknek.

Koltai Tünde, a Lisztérzékenyek Országos Egyesületének elnöke hasonlóképpen méltatta a rendezvényt. Szerinte az ország teljes lakosságának 1-2 százaléka szenvedhet e betegségben, de ezeknek csak a 10-15 százalékát diagnosztizálták, vagyis hazánkban hivatalosan 20-25 ezer lisztérzékeny lehet. A betegek nem fogyaszthatnak glutént, de ma már enélkül is van teljes élet!

A rendezvényen mindezt bizonyították is, hiszen gluténmentes ételek kóstolója, sütési praktikák, vásárlási lehetőségek, szűrés egyaránt szerepelt a programban. De nem minden csak a betegségről szólt. A résztvevők megnézhették a veszprémi Cholnoky Mozgásművészeti Stúdió, a Zöldág Néptánc együttes előadásait, tartottak játékos, sportos vetélkedőket, kézműves foglalkozásokat. A sétálni vágyók megnézhették a veszprémi várat is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!