Hírek

2012.09.25. 18:06

Kutatják a veszprémi belvárosban feltárt pince titkát

Veszprém - A megyei levéltár munkatársai folyamatosan kutatják a múlt héten a belvárosi építkezés során a Jutasi út alatt megtalált egykori pince titkát. Egyelőre nincs döntés a pince sorsáról, a régész és a statikus véleményét várják.

Szabó Zsuzsanna

Mint ahogy arról korábban beszámoltunk, a múlt héten hozták nyilvánosságra, hogy a veszprémi belvárosi rehabilitáció építési munkálatai során a Jutasi úton, az aluljáró mellett, az útpálya felszínétől 1,7 méter mélyen találtak egy több irányban elágazó boltozatos pincét. Az építmény múltját kutató levéltáros csapat korabeli feljegyzések alapján nem tartja kizártnak, hogy a létesítmény az 1800-as években épült.

- A rendelkezésünkre álló dokumentumok alapján arra következtetünk, hogy ez a Kossuth utca 43. szám alatti ingatlan, ami egykor a Szelényi család tulajdonában volt - tájékoztatott Márkusné Vörös Hajnalka, a Veszprém Megyei Levéltár igazgatóhelyettese, főlevéltáros.

Hozzátette, a korabeli házjegyzékek alapján egy másik ház, a Kossuth utca 39. is szóba jöhet. Ez utóbbit erősítette meg olvasónk, Vörös Ernőné, aki szüleivel itt lakott. Eljött Pécselyről megnézni a helyszínt, eszébe jutottak a régi szép idők, egészen 1967-ig használták a pincét.

Ez az ingatlan szerepel az 1958-as polgári védelmi légoltalmi nyilvántartásban is. E szerint közel 70 fő befogadására képes. Szintén a korabeli dokumentumok alapján következtetnek arra, hogy több pince is létezhet. A főlevéltáros hozzáteszi: azt, hogy pontosan milyen hosszúak a most felbukkant pince járatai, nem tudjuk, hiszen a bejáratokat betemették, de nagy valószínűséggel nem egy összefüggő pincerendszerről van szó.

- Hogy ezenkívül máshol is meghúzódhatnak a városban a lábunk alatt eddig rejtett pincék, az nem kétséges - jelentette ki Bándi László helytörténész. - A mostani Cserhát-lakótelep és a Kossuth utca egy részén egykor gabonapiac volt. Vele szemközt pedig kereskedőcsaládok házai álltak, köztük a Szelényieké is. Így - és a méretei alapján is - feltételezhető, hogy a pincében gabonát, terményt tároltak. A boltozatos pince erős falainak hála nagy teherbírású, így fordulhatott elő, hogy eddig bírta a ránehezedő nyomást.

A Kossuth utca 43. és 39. számú házát is az 1960-70-es években, Veszprém nagy átépítésekor bontották el több más házzal együtt. Ekkor alakították ki a - korábban iparosok, kereskedők által lakott - Cserhát-lakótelepet is. A helytörténész valószínűsíti, az illetékesek már akkor is tudhattak a pince létezéséről, de miután az nem zavarta az akkori építkezéseket, sértetlenül hagyták.

 

Egyelőre nincs döntés a pince további sorsáról. Ehhez meg kell várnunk a régész és a statikus jelentését - tájékoztatott Józan György, a városfejlesztési iroda beruházási csoportjának vezetője. Márkusné Vörös Hajnalka főlevéltáros szerint érdemes lenne meghagyni és például egy vendéglőt kialakítani benne. Bándi László történész szintén a pince megtartása mellett foglal állást. Javaslata alapján egy, a Benedek-hegyi óvóhelyre tervezett és annak idején meghiúsult lapidáriumot, vagy egy Veszprém őstörténetét bemutató kiállítóteret lehetne létrehozni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!