Hírek

2012.09.25. 14:59

Rekultiválnak 33 szilárdhulladék-lerakót

Devecser - A napokban elkezdődik a megye 33 településén a szilárdhulladék-lerakók rekultivációja.

Tóth B. Zsuzsa

A projekt indításáról a kastélykönyvtárban Czaun János, az Észak-Balatoni Térség regionális Települési Szilárdhulladék-kezelési Önkormányzati Társulás elnöke tájékoztatta a sajtót és az érintett települések polgármestereit. Mint elhangzott, a kezelési rendszer működési területén levő 33 települési szilárdhulladék-lerakó rekultivációja uniós KEOP projekt keretében,a Kohéziós Alap társfinanszírozásával három milliárd 429 millióból, száz százalékos támogatással valósul meg 2015. június közepéig. A projekt eredményeként 390 ezer négyzetméternyi felület rekultivációja készül el, ez több, mint három millió köbméter hulladék tárolását jelentette.

A megvalósítás részleteiről az elnök elmondta, hogy öt féle technológiát használnak a lerakók felszámolásánál. Külön kezelik a leginkább környezet szennyezőeket és a legkevésbé azokat. Előbbieket, így a kiscsőszit, gyepükajánit, lovasit, nagyalásonyit, noszlopit, pápasalamonit, somlóvecseit, szentimrefalvait, zalameggyesit és zalaszegvárit felszámolják, a többit takaró réteggel látják el. Gázelvezető rétegnélküli, teljes rétegrendes lezárást kap a balatonalmádi, csabrendeki, felsőörsi, kapolcsi, magyarpolányi, nagypiriti, nemesgulácsi és ukki telep. Ugyanakkor együtemű lezárással és egyszerűsített rétegrenddel látják el az apácatornai, dabronyi, dákai, hosztóti, káptalanfai, nemeshanyi és veszprémgalsai telepet.  A köztes állapotban levők esetén átmeneti fedést, vagy együtemű végleges lezárást alkalmaznak, de különbséget tesznek a még gázképződéssel járó telepek és a rég felhagyottak esetén. Devecserben, Bakonybélben, Bakonynánán és Nyárádon együtemű lezárást alkalmaznak gázelvezetéssel, míg Balatonfüreden kétüteműt biogáz hasznosítása nélkül, akárcsak Balatonrendesen, Pápán és Tapolcán. Mindegyik esetben folyamatosan ellenőrzik a lerakókat a rekultivációkat követően is, a természet károsodása elkerülése miatt. A nagyobbak közül az ajkai és a veszprémi lerakó maradt ki a projektből, mivel azok még működő telepek. Az illegális hulladéklerakók szintén nem fértek a projektbe, másokat pedig felülvizsgálnak, de a legfontosabb 33 érintett telep rekultivációjával tulajdonképpen lefedik a térséget. A munkálatokat ahol csak lehet, helyi alvállalkozók bevonásával végzik.    

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!