Hírek

2012.09.21. 11:41

Rossz hír a pecásoknak: nem lesz kedvezményes horgászat

Budapest/Siófok – Érintőlegesen a horgászat is napirendre került az Országgyűlés őszi ülésszakának egyikén, ugyanis panaszkodnak a pecások: nem lehet halat fogni a Balatonban.

Tremmer Tamás

A pecások szívfájdalmát Pál Béla, az MSZP képviselője tolmácsolta a Parlamentben a közelmúltban. Úgy fogalmazott, hogy a Balaton igen alacsony vízállása miatt a horgászok is sirathatják a szórakozásukat, hiszen ha csak part menti horgászjegyük van, évi 26 ezer forintért, jó esetben még egy kilóra való keszeget sem tudnak fogni. Ők kárpótlásul azt kérnék, hogy a 2013-ra szóló jegy árából kapjanak kedvezményt. Megkeresésünkre Füstös Gábor, a Balatoni Halgazdálkodási Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elismerte, a tó alacsony vízállása miatt a déli parton korlátozottá váltak a horgászati lehetőségek, az északi parton azonban kevésbé.

Mindez nem indokolja a felvetett kompenzációt, a Balatont horgászati szempontból továbbra is egységesen kezelik. Kifejtette, az sem igaz, hogy nem lehet halat fogni a Balatonban, legfeljebb nem mindenki tud. Az ellenőreik a fogási naplók alapján azt tapasztalták, hogy akik rendszeresen bejelölték a horgásznapokat, azoknál általában minden második-harmadik napra jutott egy-két ponty, különösen azoknál, akik legalább 15-20 napot horgásztak.

A nyári tapasztalatok mindenesetre arra vallanak, hogy hal igenis van a Balatonban, csak nehezebb megfogni. De a horgászmódszerek változtatásával nem reménytelen vállalkozás. Az ősz pedig ennél is nagyobb sikerrel kecsegtet. Elmondta, az idén jelentősen emelkedtek a tógazdasági-, az energia-, valamint a takarmányozás költségei, mindezek inkább az áremelést tennék indokolttá. Ugyanakkor megvizsgálják a lehetőségeiket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!