Hírek

2012.10.11. 04:25

A család biztonságát szolgálja: felül kell vizsgáltatni a gázkészüléket és a csatlakozóvezetéket

Veszprém - Négy év alatt az összes üzemben lévő gázkazánt kötelesek felülvizsgáltatni a tulajdonosok. A legrégebbi berendezésekre már a jövő esztendő végéig be kell szerezni a minősítést.

Kovács Erika

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter rendelte el a műszaki biztonsági felülvizsgálatot idén szeptember 1-jétől.

- Hiába a törvény, egyelőre csak érdeklődnek a fogyasztók - mondta Káldosi István ügyvezető igazgató. A szakembertől megtudtuk: az ötévente kötelező felülvizsgálat érinti egyfelől a gázcsatlakozó rendszert, amely telekhatártól, illetve a főelzárótól a gázvételig tartó szakaszt jelenti, másrészt ellenőrzik a fogyasztói berendezéseket, mint például a gáztűzhely, a gázkonvektor, valamint a gázkazán állapotát.

A szakemberek ellenőrzik többek között a készülékek légellenállását. Sok háztartásban az utóbbi időben felszereltek új nyílászárókat, amik egyáltalán nem biztosítják a minimális szellőzést sem. Így például egy átlagos gázkazán óránként 22,5 köbméter gázt fogyaszt el, amihez tíz köbméter levegő szükséges. Az újfajta nyílászárók miatt nincs levegő-utánpótlás, a kazánnál tökéletlen lesz az égés, szén-monoxid keletkezik, ami súlyos mérgezést, adott esetben halált okozhat. Emiatt érdemes a nyílászáróra felszerelni légbeeresztőt, amit tízezer forint körül lehet megvenni.

Káldosi István utalt arra, hogy az Amerikai Egyesült Államokban kéményes gázkészüléknél már évtizedekkel ezelőtt kötelezővé tették a jelzőkészülék használatát, ami nálunk négy-öt esztendeje terjedt el, és még mindig nem általános. Egy ilyen, biztonságot jelentő készülék ára 12 ezer forint.

Az ügyvezető igazgató a kérdésre, miszerint milyen állapotban vannak a hazai gázkészülékek, elmondta, nagyon sok a régi, cserére szoruló, rossz hatásfokkal működő rendszer, de szerencsére egyre többen keresik a magas hatásfokú, úgynevezett kondenzációs készüléket. Javaslata szerint minden fűtési szezon előtt érdemes ellenőriztetni a rendszert, ami nemcsak az adott család biztonságát, hanem a környékbeliekét is szolgálja.

Megtudtuk azt is, hogy abban az esetben, ha valaki nem tesz eleget az említett törvénynek, így a kötelező ellenőrzésnek, akkor arra is számíthat, hogy kizárhatják a szolgáltatásból. Vezetékes gázt és PB-gázt használókra is vonatkozik az új szabály. Az ellenőrzést a szolgáltató regisztrálja, amiről papírt is ad a fogyasztónak. Arra ügyelni kell, hogy a munkát csak igazolvánnyal rendelkező szakember végezheti, akinek erre engedélye van.

Egy átvizsgálás körülbelük 10 ezer forintba kerül.

- A biztonság miatt nagyon komolyan kell venni az ellenőrzéseket - érvelt az ügyvezető igazgató.


Az ellenőrzés a rendszer üzembe helyezésétől számítva kötelező. Az 1981. január elseje előtt használt földgázüzemű berendezéseket 2013. december 31-ig, az 1981. január elseje és 1993. december 31-e között üzembe helyezett berendezéseket 2014. december 31-ig kell átvizsgáltatni, az 1994 és 2003 közöttieknél pedig 2015. december 31. a felülvizsgálati határidő. A 2004. január elseje és 2012. augusztus 1. között üzembe helyezett készülékeknél és csatlakozó vezetékeknél 2016 utolsó napja a kötelező felülvizsgálat határideje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!