Hírek

2012.10.23. 17:30

A múlt önvizsgálatra késztet

Veszprém - Független szabad nemzet tagjai vagyunk, mondta Varga Mihály tárca nélküli miniszter az október 23-i esti megemlékezésen, a Brusznyai emlékműnél.

Balla Emőke

Varga Mihály ünnepi beszédében hangsúlyozta: alig múlt el október 6-a, a nemzeti gyász és becsület napja, amikor a szabadság haláláról emlékeztünk, két héttel később annak feltámadását ünnepeljük. 1956-ban a régen elfeledettnek hitt korok ifjúsága elevenedett meg. Mintha ebben a kegyelmi pillanatban megnyílt volna az ég és emberfeletti erő szállta volna meg a magyarokat.



"Együtt voltunk ismét mi, magyarok: az utcákon harcoló bátrak, a rádiók mellett imádkozók, a helytálló pesti srácok, munkások és az élelmet szállító vidéki parasztok. Legyőztük magunkban rettenetes félelmünket. 1956 októbere ráébresztett arra bennünket, a szabadság nem csupán az elnyomással szemben, hanem önmagában is dicsőség. Szabad ember az, aki választhat, mert van választási lehetősége. Szabad ember az, aki  élni tud a választási lehetőségeivel, tudja, merre tart.  Két évtizeddel ezelőtt, a kommunizmus bukása pillanatában azt gondoltuk, minden tudásunk megvan ahhoz, hogy szabad, gyarapodó, önérzetében megerősödő nemzet legyünk, végre saját kezünkbe vegyük ügyeink intézését és új fejezetet nyissunk a magyarság történetében. Két évtizeddel ezelőtt a múltról is azt gondoltuk, az mindannyiunk közös élménye. Ami nekünk fáj, mindenkinek fáj, ami nekünk rossz volt,  mindenkinek rossz volt.



Két évtizede azt gondoltuk, nem fordulhat elő, hogy megpróbálják megdönteni a demokratikus úton hatalomra jutott magyar kormányt. Be kell ismernünk, a múlt fel-feltámad, közöttünk jár, kísért, a lelkeket  félelem jár ja át". Varga Mihály miniszter úgy fogalmazott: minden jeles történelmi évforduló önvizsgálatra késztet. 1956 arra késztet, hogy megmérjük magunkat: meg tudunk-e felelni annak a mércének, van-e bennünk annyi erő és elszántság, mint az előttünk járókban. Igennel válaszolt. Bennünk is van annyi erő. A miénk a méltóság, fegyelmezettség, konokság ereje. Képesek vagyunk megélni szabadságunkat, egy független szabad nemzet tagjai vagyunk, zárta beszédét.

Az ünnepi műsorban közreműködött Trokán Péter Jászai Mari-díjas színművész, Baranyi Péter és Trokán Anna, a Veszprémi Petőfi Színház művészei, a Veszprémi Zeneművészeti Szakközépiskola Rézfúvós Kamaraegyüttese és az MH Légierő Zenekar, Katona János vezényletével.



A Petőfi Színházban tartott díszelőadáson Porga Gyula polgármester "Veszprém Városért - Pro Urbe" érdemérmet adott át Borián Tibor piarista szerzetesnek és Kégl Tamás állatorvosnak. Borián atya több mint fél évszázada piarista szerzetes, ezreket tanított, generációk nőttek fel a keze alatt. Nyugdíjasan is tevékeny életet él, vezetője a piarista rend kulturális örökségének, felügyeli Budapesten a rendi könyvtárat, levéltárat és múzeumot. Kégl Tamás példamutató szakmai, emberi magatartása, segítőkészsége, önzetlensége kiváló példa lehet sokak számára.

Szakmai élményeit és a praxis során szerzett tapasztalatait két, nagy sikerű könyvében adta közre.

Az ünnepi hangversenyen Bogányi Gergely Kossuth-díjas zongoraművész  Liszt Ferenc és Chopin műveket szólaltatott meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!