Hírek

2012.10.27. 12:00

Elgurult a gyógyszerünk

Pápa - Az előrelépéshez egy új társadalmi közmegegyezés szükséges, ami rögzíti, hogy a magyar társadalom mennyit kíván áldozni az egészségügy működésére. Rendet kell teremteni a Fidesz kialakította káoszban.

Nagy Imre

Többek közt ezeket a gondolatokat fogalmazta meg dr. Kökény Mihály, aki a Petőfi Asztaltársaság, az MSZP pápai szervezete és a Szegfű Klub meghívására érkezett a városba. A Pedagógus Művelődési Házban tartott összejövetelt megelőzően a szocialista szakpolitikus sajtótájékoztatón foglalta össze az egészségügyet ma jellemző súlyos problémákat, illetve a lehetséges megoldásokat. A volt egészségügyi miniszter meghívásának előzményiről - Grőber Attila, az asztaltársaság ügyvivőjének köszöntőjét követően - Szirbek Rita önkormányzati képviselő szólt. Mint mondta, a kormány ellehetetleníti az egészségügyi dolgozók munkavégzését, többek közt azzal, hogy hatalmas forráskivonást folytat az egészségügyben és a gyógyszerkassza területén. Ezért látták indokoltnak dr. Kökény Mihály meghívását, akinek szakmai hozzáértése elvitathatatlan.



 A szakpolitikus elemezve az egészségügy helyzetét, azt kaotikusnak értékelve elmondta, hogy a Fidesz intézkedései ésszerűtlen mérvű árcsökkentésre kényszeríti a gyártókat, akiknek így egyszerűbb kivonni a piacról az egyes készítményeket. Dr. Kökény Mihály a kórházak „eszement” államosításával sem ért egyet. A forráshiány, a beígért, ám elmaradt bérrendezés miatt az egészségügyben dolgozók ezért a lábukkal szavaznak, jó részük külföldön keresi a megélhetést. Kökény Mihály kiemelte a más alapokra helyezett társadalmi közmegegyezés, a kiszámítható felzárkózás és a rend helyreállításának szükségességét. Mint mondta, az MSZP már készíti a 2014-et követő időszak cselekvési tervét. A sajtótájékoztatót követően a volt egészségügyi miniszter a sajtótájékoztatón elhangzottakról tartott vetítettképes előadást Elgurult a gyógyszerünk címmel.  Az összejövetelt a jelenlévők kérdései és a vendég válaszai, illetve beszélgetés zárta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!