Hírek

2012.10.15. 05:34

Értékválság és stressz a családon belüli erőszak hátterében

Veszprém - Nincs pontos adat a családon belüli erőszakos esetek számáról, de valószínű, hogy a mindennapokban tapasztalható, egyre súlyosabb problémák miatt az ilyen esetek aránya emelkedik.

Halmos György

A kisebb súlyú bűncselekmények talán nem is kerülnek napvilágra, így azokat a statisztikák sem tartalmazzák. A külső környezet sem mindig segíti a hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények feltárását, egy másik család belügyeibe senki sem avatkozik szívesen. A bűncselekmények számtalan módon megvalósulhatnak, leggyakrabban testi, szexuális, érzelmi, lelki erőszakként, de jelentkezhet a bántalmazott személy anyagi jellegű, baráti vagy családi kapcsolatainak korlátozásaként is.

Kardos Klára igazságügyi pszichológus szakértő úgy látja, hogy egyrészt azért foglalkozik a nyilvánosság többet a családon belüli erőszakkal, mert ez "érdekes a média számára". Másrészt egyre több érdekvédő szervezet  felvállalja a bántalmazottak jogainak védelmét és érvényesítését, sőt, több sértett is fordul a hatóságokhoz, mint korábban.

- Megváltozott a felfogás is, régen kevesebb bántalmazott fordult a hatóságokhoz, nem lázadt a helyzete ellen. A jogvédők és női szervezetek által élesen bírált, nemrég elhangzott parlamenti felszólalásról a pszichológus azt mondta: általánosságban azzal egyet lehet érteni, miszerint, ha a nők otthon maradnának, és csak a családdal foglalkoznának, akkor lehet, hogy kevesebb lenne a konfliktus. Nem lehet azonban figyelmen kívül hagyni azt, hogy a nők társadalmon belül betöltött szerepe jelentősen megváltozott az elmúlt évtizedekben.

- A nőknek igényük van arra, hogy karriert építsenek, szeretnének saját életet élni azon kívül, hogy a családi hátteret biztosítják  fogalmazott. A nők öntudatra ébredtek, amit korábban nagyon sokan támogattak, most pedig érdekes módon a férfiak egy részének ez kezd kellemetlen lenni.

A nők ma már nemcsak kiszolgáló és háttérszerepet akarnak betölteni, és ebből rengeteg feszültség támad a családon belül. (Kardos Klára megjegyezte, hogy ő azokról az esetekről nem beszél, amelyekben az erőszakos cselekmények kiváltója a házastárs agresszív, zsarnoki természete, és a fizikai vagy lelki bántalmazás kódolva van a kapcsolatban.)

- Nagyon jelentős konfliktusforrás például az, ha a nő jobban keres, mint a férfi - közölte.

Problémát okozhat a hagyományos társadalmi elvárásnak való megfelelési kényszer, miközben a nők szerepe kiteljesedett, a férfiaké változatlan maradt, továbbra is ők a családfenntartók, ez pedig gyakran önértékelési zavarokat okoz.

- A nők szembesültek azzal, hogy szinte mindent meg tudnak csinálni, amit a férfiak. Konfliktus lehet, hogy a férfiak akkor érzik magukat igazán férfinak, ha biztonságos hátteret tudnak nyújtani a családnak, de ez ma egyre nehezebb. Ugyanakkor azon családok, ahol csak a férfiak dolgoznak, nem minden esetben működőképesek, mert megélhetési problémákkal szembesülnek.

- Szükség lett a nők fizetésére is, ez pedig sok férfi számára bántó, mivel így nem tud megfelelni annak a szerepnek, amivel a társadalom felruházta, ez feszültségeket indukál a családon belül. Sok férfi emiatt válik elkeseredetté, bizonytalanná, szorongóvá, ez pedig feszültségforrás. Ennek következménye lehet, hogy a férfiak tehetetlensége alacsony szintű reakciókhoz vezet, vagyis tettlegességéig fajul helyzet. A fizikai bántalmazás nagy része az alkoholhoz köthető, és nem társadalmi státus kérdése a házastárs megverése, ugyanúgy előfordul az egyetemi tanárnál, mint a segédmunkásnál. Tény, hogy ahol több az egzisztenciális probléma, ahol sokkal nehezebb az élet, ott nagyobb a családon belüli erőszak előfordulásának lehetősége.

A pszichológus szerint sok embernek nincs kidolgozott jövőképe, ennek hiányában feszültté válnak. - Nem tudják a feszültségeket kezelni, nincsen konfliktuskezelő stratégiájuk, úgy oldják meg a helyzetet, hogy ütnek, vagyis ezzel nem oldják meg azt.

A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint az országban tavaly csaknem 6400, hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekményt regisztrált az igazságügyi statisztika. Ebből 98 volt az emberölések száma. (A megyei főkapitányság adatai szerint tavaly 389 olyan esetet regisztráltak, amikor a bűncselekmény hozzátartozók között történt, ezekből a legtöbb testi sértés, hat esetben emberölés, emberölés kísérlete volt.) A hozzátartozók közötti erőszakos cselekedetek döntő hányadát a testi sértések és a zaklatások tették ki. A kiskorú veszélyeztetése és a garázdaság bűntettét 700-800 körüli, a személyi szabadság megsértését 241 esetben regisztrálták a nyomozóhatóságok.

 

Nem kímélik a szülőt, a gyereket sem

Minden második bántalmazás párkapcsolatban történt, azaz azt a volt vagy jelenlegi házastárs vagy élettárs sérelmére követték el. Minden harmadik esetben a szülő, a nagyszülő, illetve a gyermek vagy az unoka volt a sértett. A más hozzátartozók (például a testvérek) ellen elkövetett bűncselekmények aránya egyötöd volt 2011-ben. A hozzátartozók sérelmére elkövetett erőszakos bűncselekmények áldozatai között 70:30 százalék volt a nők, illetve a férfiak aránya. Ha a jelenlegi vagy a múltbéli házastársak, illetve élettársak ellen elkövetett eseteket nézzük, akkor a sértettek között még jelentősebb a nők aránya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!