Hírek

2012.10.09. 17:02

Gyalogátkelő helyett tábla Herenden

Herend - Részleges megoldásra kaptunk ígéretet a Herenden tartott fórumunkon felvetett két ügyben is.

Győrffy Árpád

A Lakóhelyünk című fórumsorozatunk közelmúltban tartott herendi összejövetelén Péringer Károly vetette fel, hogy a gyerekek védelmében a forgalmas Kossuth utca egyik kritikus pontján az Árva utca és az Iskola utca csatlakozásánál alakítsanak ki egy kijelölt gyalogátkelőhelyet, vezessenek be sebességkorlátozást.

Vajai László polgármester indokoltnak tartja a felvetést. Kicsit nehezíti a lehetőségeiket, hogy az út nem önkormányzati, hanem állami kezelésben van. Kijelölt gyalogátkelőhely létesítéséhez szükség lenne a közútkezelő hozzájárulására és különböző feltételeket kellene teljesíteni. A hosszadalmas eljárással megvalósítható gyalogátkelőhely kialakítása mintegy 800 ezer forintba kerülne. Gyors megoldásként inkább a Vigyázat, gyerekek! táblák kihelyezését, lehetőség szerint sebességkorlátozás elrendelését és burkolati figyelmeztető jelek felfestését tervezik. Ez egyszerűbb, gyorsabb, olcsóbb megoldás lenne, és a kívánt célt talán ezzel is elérnék, mondta a polgármester.

 

Matejovszky Péter arról kérdezte a polgármestert, hogy milyen tervei vannak az önkormányzatnak a régi iskola épületével, melyből tavaly költöztek át az alsósok a többiek mellé az új épületbe.

Vajai László elmondta, hogy a nyolc osztály befogadására képes épületet meghirdették komplett bérleti hasznosításra, de eddig nem volt rá jelentkező. Addig is, amíg nem találnak bérlőt, kisebb-nagyobb feladatokra használják, mert lakatlanul gyorsan leromlana az állaga.

Jelenleg a Crazy Jam zenekar próbál az épületben. Korábban itt tartotta foglalkozásait a Herendi Torna Klub. A katolikus templom átalakítása alatt itt tartják az egyházi szertartásokat. Utána visszatérhet a torna klub, és egy festő szakkör is jelezte helyigényét.


Ha nem lesz más lehetőség, az önkormányzatnak kell valamilyen hasznos céllal üzemeltetni a jövőben is a régi iskolát. Vajai László szerint az egyik teremben például egy iskolatörténeti kiállítást lehetne berendezni, ugyancsak itt mutathatnák be a német nemzetiség hagyományos tárgyait, és kisebb átalakítással megfelelő lenne az épület egyszerű nyári szálláshelynek, túrázók, vándortáborozók fogadására, ami a turizmust is segítené.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!