Hírek

2012.10.07. 13:56

Hittek az igazságban

Balatonalmádi – Az aradi vértanúk példát mutattak hűségből, emberségből, hazaszeretetből, hitték, hogy kell ott fent egy ország, amit nem rontunk el. Erről a nemzeti gyásznap alkalmából a hősi emlékműnél rendezett ünnepségen Faust Gyula, a vörösberényi református egyházközség lelkipásztora beszélt szombaton.

Halmos György

- Az aradi vértanúk emberek, katonák, a szabadságharc példaképei voltak – hangsúlyozta Faust Gyula. Hozzátette, hogy „hősök voltak, kardot fogtak, akik kard által haltak meg”. A lelkipásztor emlékeztetett arra, hogy sokan a harctéren vesztették életüket, vagy rabságba estek, száműzöttek, otthontalan földönfutók lettek. Hittek az igazságban, szembeszálltak az ellenséggel, az akkori zsarnokkal, azért, hogy nekünk kivívják a szabadságot egy szabad országban.

A rendezvényen a Vörösberényi Általános Iskola hatodikos tanulói léptek fel és mutattak be színvonalas produkciót.



A rendezvény zárásaként a megemlékezés virágait, koszorúit helyezte el az önkormányzat, intézmények, civil szervezetek, pártok képviselői.

A magyar szabadságharc 1849. október 6-án Aradon kivégezett 13 honvédtábornokáról és a Pesten kivégzett Batthyány Lajosról, az első felelős magyar kormány miniszterelnökéről emlékeztek meg országszerte, ami a kormány 2001-ben nyilvánította nemzeti gyásznappá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!