Hírek

2012.10.13. 02:54

Ki kapja a megyei Prima közönségdíját?

A jelöltekre október 18-án éjfélig lehet szavazni.

Napló Online

Veszprém - A Vállalkozók Országos Szövetségének Veszprém Megyei Szervezete Veszprém Megyei Prima-díjakat ad át a megye kiemelkedő művészei, alkotói, tudósai, neves sportolói, a közművelődésben kiemelkedő munkát végző szakemberek számára.

Az elismerést a tíz jelölt közül négyen kaphatják meg a megyeháza dísztermében november 10-én 17 órakor kezdődő gálaesten.

A jelöltek közül hármat a kuratórium választ, egyet pedig a megye lakossága.

A következő Veszprém Megyei Prima-díjjelöltekre voksolhatnak:

Csoknyai István

kézilabdaedző

 

Dunaújvárosban született, pályafutása során a Dunaferr, a Honvéd Szondi SE és a Veszprém csapatait erősítette. 1991 és 2004 között 170-szer öltöt- te magára a válogatott mezét, tagja volt az 1992-es barcelonai olimpián hetedik, az 1997-es világbajnokságon negyedik és az 1998-as Európa-bajnokságon hatodik helyezést elért csapatnak. Veszprémben 12 12 bajnoki aranyat és kupagyőzelmet szerzett, volt KEK-győztes (1992), BL-döntős (2002) és KEK-döntős (1993, 1997). 2006 óta edzőként segíti az MKB Veszprém csapatát, dolgozott Zdravko Zovko, illetve Mocsai Lajos mellett is. A 2010-es Európa-bajnokságon a magyar férfi kézilabda-válogatott kapitánya volt. 1992-ben megkapta a Pro Urbe Veszprém elismerést.


Jokesz Antal

veszprémi fotográfus, képzőművész

Devecserben született. Első önálló kiállítása 1976-ban volt Budapesten. 1978-tól 1983-ig a budapesti Fiatalok Fotóművészeti Stúdiója támogatásával alkot. 1979-ben a Prix Air France Ville de Paris ösztön- díj keretében elnyeri Párizs polgármesterének díját. 1983-tól tagja a Magyar Fotómű- vészek Szövetségének. 2002-ben Balogh Rudolf-díjjal tüntetik ki.

Kézi festéssel, majd digitálisan is színezett fotóit Moszkvától Lisszabonig tucatnyi külföldi galériában és múzeumban kiállították. Munkás- sága alapján a magyar fotóművészet iskolateremtő alkotói közé sorolják. Veszprémben él, jelenleg a város internetes megjelenésével foglalkozik, illetve fotográfiát tanít Budapesten.

 


Kapros Kósa Edit

gobelinművész

1976-ban végzett a kolozsvári Ion Andreescu Képzőművészeti Főiskolán. Mesterei Bene József, Szentimrei Judit és Ciupené Király Mária voltak. 1987-ben telepedett át Magyarországra, Zircre. 1994-től a Veszprémi Művész Céh tagja. Falikárpitjai, textilkompozíciói a hagyományos francia gobelintechnikával és különböző szövéssel, valamint bogozással készülnek. A természet mikrostruktúráit megjelenítő gobelinjei finoman részletezőek, színeiben gazdagon árnyaltak.

Képi világának elvontabb formái a természeti motívumok ihlette lírai vagy drámai kompozíciók. Erőteljes indulatú, de harmóniára törekvő művei monumentális hatású- ak. Több köztéri alkotásával is találkozhatunk.


Kellei György

író, újságíró, szerkesztő

 

Zamárdiban született. 1969 óta Balatonfüreden él. 1989- ben a Veszprém megyei Napló munkatársa lett. 1997-tôl 2009-ig a kulturális rovatot vezette.

Feladatának tekintette a megye irodalmi hagyományainak és jelenének ápolását, illetve népszerűsítését. Színikritikáival és tévéjegyzeteivel kivívta az olvasók elismerését.

Mintegy harminc önálló kötete jelent meg: elbeszélések, novellák, tanulmányok, kritikák, kisregények. Írásait több száz folyóiratban és kötetben közölték.

Számos megyei és országos irodalmi kiadványt szerkesztett. Újságírói munkásságáért Pro Comitatu- és Bertha Bulcsu- díjat kapott. 2010-ben Balatonfüred Kultúrájáért kitüntetésben részesült.

Kovács Norbert

néptáncoktató, koreográfus

Néptáncos, koreográfus, a Népművészet Ifjú Mestere, Örökös Aranysarkantyús Táncos, a Veszprém Megyei Néptánc Egyesület elnöke, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület regionális elnökségének tagja.

Kiscsőszön él feleségével, Gaschler Beával, akivel hoszszú esztendők óta tanítanak néptáncot a környéken, hazánk minden vidékén, sőt, külföldön is.

A Kiscsőszi Pajtafesztivál és a Somló Hangja fesztivál csak két program a sok közül, amely a nevéhez fűződik.

Hivatásos zenészekkel, Gaschler Beával és Kádár Ignác táncossal, valamint Nagypál Anettel létrehozták a Pannon- Folk Társulatot. Két párra épülő műsoruk az Üzenet haza címet viseli.


Kováts Péter

hegedűművész, zenepedagógus

Nagy pedagógiai hagyományú veszprémi családban született.

Tanulmányait követően 27 éve pedagógusként, 11. éve pedig középiskola-igazgatóként tevékenykedik Veszprémben. Kováts Péter tantestületével a megújulást keresve, a gyermekek érdekeit szem előtt tartva dolgozik.

Szerteágazó művészi, oktató- nevelő munkájának hatását az iskola falain kívül is élvezhetik a fiatalok. Kováts Péter vezeti a Középiskolai Oratóriumkórust, a keszthelyi ifjúsági zenekari tábort, az Auer Ifjúsági Szimfonikusokat, a Mendelssohn Kamarazenekart és oktat a CEI nemzetközi mesterkurzusain. Eredményeit a Magyar Köztársasági Arany Érdemkereszttel és a Bartók- Pásztory-díjjal ismerték el.

Dr. Pákozdy János

traumatológus főorvos

Budapesten született. 1962-ben felvették a debreceni egyetem orvosi fakultására, közben Budapestre költöztek. 1968-ban a Semmelweis Egyetemen fejezte be tanulmányaimat, cum laude eredménnyel.

1968. október 1. óta dolgozik a megyei kórházban. 1985 óta 2012. január végéig osztályvezető főorvosa volt a baleseti sebészeti és ortopédiai osztálynak. 1992. októbere óta 14 éven át volt az intézmény első számú vezetője. Több mint 20 éve tagja a traumatológiai szakmai kollégiumnak, jelenleg választott főtitkára.

Kinevezett országos traumatológus szakfelügyelő főorvos.

Az elmúlt években több állami, állami-szakmai valamint megyei elismerésben részesítették.

Dr. Pósfai Mihály

geológus, egyetemi tanár

Geológiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd ugyanitt ásványtanból doktorált. Ezután Stockholmban, majd négy évig az Egyesült Államokban, végül Cambridge-ben kutatott. 1994 óta a Pannon Egyetem oktatója. A kristálytan, ásványtan, geokémia, mikroszkópos módszerek témakörébe tartozó tárgyakat oktat. Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának tudományos titkára.

Kutatói munkája a környezeti ásványtan két különböző területére terjed ki: az élőlényekben lévő mágneses kristályok képződését és lehetséges alkalmazásait vizsgálja, illetve a légköri aeroszolrészecskék tulajdonságait, éghajlati hatásait tanulmányozza. 2010-ben az MTA levelező tagjává választották.

Tamás Ákos

keramikus művész

A porcelánnal gyermekkora óta szoros a kapcsolata, mivel a Herenddel szomszédos Szentgálon született. Az 1985-ben alapított Herend Stúdió tagja. Tervezőként tisztelettel nyúl a fehér arany-hoz. Tradicionális munkái mellett mindig is célja volt kortársi gondolatok megfogalmazása, ezáltal egy fiatalabb generációt is megnyerni a márkának.

Munkái zöme organikus porcelán, formái ihletői a természet elemei, jelenségei. Valamennyi eddigi kollekciójában, művében a manufaktúra ősisége, a kézművesség kapta a főszerepet. Különleges művei, vizuális látásmódja a Herendi Porcelánmanufaktúra főbejáratán, vagy a cég tárgyalójában éppúgy tetten érhetőek, mint a Veszprém Megyei Kórház előtti köztéren.

Veszeli Lajos

festőművész

Balatonalmádiban él és dolgozik. A hely szelleme hatással van festészetére. Tíz éven keresztül a Veszprém megyei Napló rajzolóművésze és képzőművészeti szerkesztője volt. 1990-től szabad foglakozású festőművész, rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak, több szakmai díj birtokosa. Munkássága elismeréseként átvehette a Balaton-Díj-at, a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést is. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Festők Társasága tagja. Ez évben megválasztották a Veszprémi Művész Céh céhmesterének. Sikeres képzőművészeti aukciókat szervezett a devecseri és a japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Szavazni az újságból kivágott szelvényen, levélben, telefonon és sms-ben lehet. A Naplóban talált szelvényt küldjék be címünkre: 8201 Veszprém, pf. 161. A borítékra írják rá: Veszprém Megyei Prima-díj 2012.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!