Hírek

2012.10.26. 11:33

Megalakult a Bakony Mentőcsoport

Veszprém – Ünnepélyes keretek között a Veszprém Megyei Területi Polgári Védelmi Szervezet részeként pénteken megalakult Bakony Mentőcsoportot, a szervezet csütörtökön az országos katasztrófavédelemi főigazgatótól csapatzászlót kapott és tagjai esküt tettek.

Halmos György

A rendezvényen dr. Kovács Zoltán kormánymegbízott, a megyei védelmi bizottság elnöke 700 ezer forint értékben eszközöket és felszereléseket adott át mentőcsapat tagjai számára.

- Formálisan is megalakult az a területi szervezet, ami segítséget nyújt a védelmi bizottságnak katasztrófák idején – hangsúlyozta Kovács Zoltán, aki hozzátette: tulajdonképpen a polgári védelemi hálózat új, területi szervezeti egysége jött létre, ez az önkéntesség alapján működik. A mentőcsoportot alapítói eddig is tevékenykedtek külön-külön, de az új katasztrófavédelmi törvény, valamint az elmúlt évek tapasztalatai azt mutatták, hogy szükség van olyan önkéntes szervezetekre, amelyek formálisan is részesei a nagyon nehéz, de tiszteletre méltó munkának. A mentőcsoportot akkor vetik be, ha a helyi és kirendelt erők nem képesek a kialakult katasztrófahelyzetet kezelni, például földrengések alkalmával; a védelmi bizottság nem együttműködő, hanem kirendelő szervezet lesz. (A csoportban többek között megtalálhatóak magasból, illetve mélyből mentő, valamint kutató szervezetek képviselői is.) Az Bakony Mentőcsoport alapítói már egy 40 órás elméleti és gyakorlati tűzoltó tanfolyamot is elvégeztek, illetve Szentkirályszabadján fognak úgynevezett rendszerbeállító gyakorlato részt venni.

Németh Tamás ezredes, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság vezetője arról beszélt, hogy a megváltozott jogszabályi környezet miatt új alapokra helyeződött a katasztrófavédelem, az a közbiztonsági feladat, amit végeznek. Maradtak a hivatásos szervezetek, azonban lehetnek olyan események, amikor szükség van olyan önkéntesekre, akik segítik, könnyítik a hivatásosok munkáját.

Az együttműködési szándéknyilatkozatot Kovács Zoltán, Németh Tamás ezredes, Olajos Károly, az MTTSZ Veszprém Megyei Búvárklub elnöke, Meiczinger Máté, a Bakonyi Barlangi Mentőszolgálat elnöke, Szabó Lajos, Kővágóörs Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke, Dobos Ágnes, a Vöröskereszt megyei igazgatója, Hirschl János, a Veszprém Megyei Kutató-Mentő Szolgálat elnöke, Zalavári István, a megyei mérnöki kamara elnöke, illetve Igaz Sándor, Zalahaláp-Sáska Önkéntes Tűzoltó Egyesület elnöke látta el kézjegyével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!