Hírek

2012.10.11. 14:31

Megyei Prima-díj-jelöltek (III. rész)

Okóber 10-től, szerdától három napon át közöljük az idei megyei Prima-díj jelöltjeit. A közönségdíjra olvasóink október 13-tól 18-áig szavazhatnak sms-ben, a Napló-online-on és a szombati Naplóban megjelenő szavazószelvényen.

Napló

Dr. Pákozdy János

traumatológus főorvos

Budapesten született. 1962-ben felvették a debreceni egyetem orvosi fakultására, közben Budapestre költöztek. 1968-ban a Semmelweis Egyetemen fejezte be tanulmányaimat, cum laude eredménnyel.

1968. október  1. óta dolgozik a megyei kórházban. 1985 óta 2012. január végéig osztályvezető főorvosa volt a baleseti sebészeti és ortopédiai osztálynak. 1992. októbere óta 14 éven át volt az intézmény első számú vezetője. Több mint 20 éve tagja a traumatológiai szakmai kollégiumnak, jelenleg választott főtitkára.

Kinevezett országos traumatológus szakfelügyelő főorvos.

Az elmúlt években több állami, állami-szakmai valamint megyei elismerésben részesítették.

Dr. Pósfai Mihály

geológus, egyetemi tanár

Geológiát tanult az Eötvös Loránd Tudományegyetemen, majd ugyanitt ásványtanból doktorált. Ezután Stockholmban, majd négy évig az Egyesült Államokban, végül Cambridge-ben kutatott. 1994 óta a Pannon Egyetem oktatója. A kristálytan, ásványtan, geokémia, mikroszkópos módszerek témakörébe tartozó tárgyakat oktat. Az MTA Veszprémi Területi Bizottságának tudományos titkára.

Kutatói munkája a környezeti ásványtan két különböző területére terjed ki: az élőlényekben lévő mágneses kristályok képződését és lehetséges alkalmazásait vizsgálja, illetve a légköri aeroszolrészecskék tulajdonságait, éghajlati hatásait tanulmányozza. 2010-ben az MTA levelező tagjává választották.

Tamás Ákos

keramikus művész

A porcelánnal gyermekkora óta szoros a kapcsolata, mivel a Herenddel szomszédos Szentgálon született. Az 1985-ben alapított Herend Stúdió tagja. Tervezőként tisztelettel nyúl a fehér arany-hoz. Tradicionális munkái mellett mindig is célja volt kortársi gondolatok megfogalmazása, ezáltal egy fiatalabb generációt is megnyerni a márkának.

Munkái zöme organikus porcelán, formái ihletői a természet elemei, jelenségei. Valamennyi eddigi kollekciójában, művében a manufaktúra ősisége, a kézművesség kapta a főszerepet. Különleges művei, vizuális látásmódja a Herendi Porcelánmanufaktúra főbejáratán, vagy a cég tárgyalójában éppúgy tetten érhetőek, mint a Veszprém Megyei Kórház előtti köztéren.

Veszeli Lajos

festőművész

Balatonalmádiban él és dolgozik. A hely szelleme hatással van festészetére. Tíz éven keresztül a Veszprém megyei Napló rajzolóművésze és képzőművészeti szerkesztője volt. 1990-től szabad foglakozású festőművész, rendszeres résztvevője hazai és nemzetközi kiállításoknak, több szakmai díj birtokosa. Munkássága elismeréseként átvehette a Balaton-Díj-at, a Veszprém Megye Érdemrendje kitüntetést is. A Magyar Képző- és Iparművészek Szövetsége, a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesülete, a Magyar Festők Társasága tagja. Ez évben megválasztották a Veszprémi Művész Céh céhmesterének. Sikeres képzőművészeti aukciókat szervezett a devecseri és a japán katasztrófa károsultjainak megsegítésére.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!