Hírek

2012.10.10. 20:14

Mennek a munkahely után?

Veszprém megyei körkép - Veszprém megyében még csak érdeklődnek a lakhatási támogatás iránt. Nem árt tudni, a támogatást csak regisztrált álláskeresők vehetik igénybe.

Tremmer Tamás

Lakhatási támogatás bevezetéséről döntött a kabinet, a kormányrendelet október elsején lép hatályba. Ezt azok vehetik igénybe, akiket a munkaügyi kirendeltségek legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván (pályakezdőknél és a csoportos létszámleépítésben érintetteknél ezt a feltételt nem vizsgálják). A lakhatási támogatás maximum 18 hónapra adható, ha a lakóhely és a munkavégzés helye legalább száz kilométerre van egymástól, illetve akkor is, ha a távolság ennél kevesebb, de a tömegközlekedéssel történő utazás ideje meghaladja a napi hat órát.

Katonáné Bellovits Andrea, a Veszprém Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ igazgatója megkeresésünkre elmondta, a megye munkaügyi kirendeltségein egyelőre még csak érdeklődnek az emberek. Ez ügyben eddig hatvanan keresték meg őket, páran személyesen, a legtöbben azonban telefonon kértek információt. Lakhatási támogatási kérelmet még senki nem nyújtott be.



Az érdeklődőkre jellemző, hogy főleg a fővárosban vállalnának munkát, amivel teljesül a minimum száz kilométeres távolság. A munkaügyi központ igazgatója ugyanakkor azt tapasztalta, arról megfeledkeznek, hogy támogatásban csak azok részesülnek, akiket legalább három hónapja álláskeresőként tartanak nyilván. Aki munkahelyet kíván váltani, akár a fővárosba menne, azzal nem tesz eleget a feltételeknek.

A lakhatási támogatás 18 hónapig adható, összege fix, amely hathavonta változik: az első hat hónapra 100 ezer, a másodikra 60 ezer, a harmadikra 40 ezer forint támogatás adható, amelyből a bérleti díj és a rezsiköltség finanszírozható, természetesen számlával igazolva. Ha egy család együtt költözik, és többen is jogosultak a támogatásra, akkor magasabb az összeg. Támogatás akkor is kérhető, ha nem a munkavégzés szerinti településen, hanem annak vonzáskörzetében sikerül csak albérletet találni. A kérelemről szóló döntést minden esetben a lakóhely szerint illetékes munkaügyi kirendeltség hozza meg.

A lakhatási támogatáshoz legalább hat hónapra szóló, heti 20 órát elérő munkaviszonyt, vagy közalkalmazotti jogviszonyt kell igazolnia a kérelmezőnek. A támogatás megállapítását a munkába lépés előtt kell kérni. További feltétel, hogy az igénylő bruttó havi jövedelme nem haladhatja meg a minimálbér háromszorosát.

Ha lejár a 18 hónap, akkor a támogatást 36 hónap  elteltével lehet csak ismét igényelni. Azonban ha a támogatásban részesülő elveszíti az állását, de 30 napon belül új állást talál, akkor folyamatosan kapja tovább a már megítélt juttatást.

Videó:


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!