Hírek

2012.10.29. 07:20

Művé formált gondolat - Megnyílt az Ajka Tárlat

Ajka - Pénteken nyílt meg 12. alkalommal az idei Ajka Tárlat, az Országos Képző- és Iparművészeti Kiállítás a művelődési központban.

Tóth B. Zsuzsa

Dr. Horváth József alpolgármester megnyitó beszédében elmondta, hogy 126 alkotó 169 művel látható ezúttal a gazdag tárlaton.

- Különböző szellemség, egymástól eltérő változatos technikai megformálások, eltérő anyagok, műfajok közvetítik felénk a világ sokszínűségét, s ami talán még fontosabb és sokszor aláhúzandó: a művész, a művészet szabadságvágyát. A művészetet szereti kell, mert olyan igazságok hordozója, amelyek csak abban a formában, csak abban a helyzetben és csak akkor születhettek meg, s félő, hogy ezen igazságok nélkül magunkra maradnánk, megrekednénk valami mélységes sivárságban - mondta az apolgármester. Hangsúlyozta, hogy a városnak mennyire fontos a kulturális, művészeti élet, mennyire lényegesek a közösségei, a helyben élők igényei, azok elvárásai.

Méltatta az alkotó emberek munkáját, akik tevékenységükkel hozzátesznek valamit világunkhoz, gazdagítják, formálják, szebbé teszik azt, közevítítve számunkra az alkotások legfontosabb üzenetét: a művé formált gondolatot. Hiszen, mint mondta, egy tárlaton a néző és a mű kezd egyedi hangulatú párbeszédbe egymással, amelynek során mindenki a saját hangján szólítja meg az alkotást, s a mű aszerint válaszol, mindenkinek annyi titkot árul el magáról, amennyire a nézőnek szüksége van, amennyit be tud fogadni. S ezáltal létrejön a művész, a mű és a befogadó, egy nagyon különleges, izgalmas, sokat ígérő varázslatos kapcsolata.  

A megnyitón a P. Szabó Ernő művészettörténész, Szentgyörgyi József festőművész, Butak András grafikusművész alkotta zsűri elismeréseit vehették át a díjazott alkotók. Az önkormányzat díját Fábián László festőművész, grafikusművész kapta, a művelődési központ elismerését Huller Ágoston képzőművész vehette át. Ajkai cégek és vállalkozások díjait kapta Tóth György, Szolnoki Szabolcs, Tanai Gyula festőművész, Beretvás Csanád és Kovács Géza szobrászművész, Szőke György és Kovács Dorottya grafikusművész, Tirnován Tamás és Elmar Hauser képzőművész. A megnyitón Halmai Róbert működött közre.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!