Hírek

2012.11.02. 17:07

Megemlékezést tartott a Jobbik

Veszprém - A kádári megtorlás olyan drámai és borzasztó, hogy akik érintettek voltak, soha nem tudták azt kiheverni, én magam sem, mondta Murányi Levente, a Jobbik alelnöke a veszprémi megemlékezésen.

Balla Emőke

Az '56-os szabadságharcos a Jobbik Magyarországért Mozgalom Veszprémi Alapszervezete és a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom Veszprémi Tagszervezete által szervezett rendezvényen, a Lovassy gimnázium bejáratánál lévő Brusznyai szobornál idézte fel az 1956 októberében történt eseményeket, majd a szabadságharc leverését és a megtorlás kezdetét.

1956-ban a magyar nép óriási erővel ragadta meg a lehetőséget, vette kezébe a sorsát, mondta. Amikor a szovjet harckocsik végig dübörögtek Budapest utcáin, több helyen önszerveződések, ellenállások alakultak, megkezdődött a harc. Murányi Levente Pongrátz Gergelyre, a Corvin közi felkelőcsoport főparancsnokára hivatkozott és vallotta, a magyar forradalmárok dicsőséges győzelmet arattak, felbukkant a demokrácia csírája, elkezdődött a magyar önálló függetlenség. A magyar szabadságharcban sokan haltak meg, kerültek börtönbe, 250 ezer ember hagyta el hazánkat, menekült külföldre. A kádári megtorlás olyan drámai és borzasztó, hogy akik érintettek voltak, soha nem tudták azt kiheverni.

Murányi Levente beszédében szólt arról is, remélte, hogy a rendszerváltással a számonkérés is megvalósul, de nem történt meg, huszonkét évvel a rendszerváltás után sem. "Nemhogy börtönt kapnának a még élő gazemberek, de jól élnek a kiemelt pártnyugdíjjal. Jó "befektetés" volt a hazaárulás, a tisztességes emberek meggyilkolása. Ezt nehéz elviselni". Nagy baj, hogy a számonkérésre nincs politikai akarat, egyedül rajtunk múlik, hangsúlyozta a megemlékezésen a Jobbik alelnöke.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!