Hírek

2012.12.09. 09:12

Baráti kör gondoskodik a hajdani Klebelsberg iskoláról

Balatonfűzfő – Mi ebben az épületben valamennyien otthon vagyunk. Van egy kincsünk, ezt őrizzük meg a jövőnek, a fűzfői közösségnek, hogy használhassák.

Varga Domokos Péter

Marton Béla polgármester beszélt erről Fűzfőfürdői Öregdiákok és Tanárok Baráti Köre (FÖDTBK) legutóbbi rendezvényén. Felidézte, hogy mikor a Jókai iskola alapításának 75. évfordulóján felavatták a ház falán a névadó domborművét, az akkori polgármester, dr. Varjú Lajos reményét fejezte ki, 150 év múlva is állni fog az épület. Sajnos azonban a csökkent gyereklétszám miatt 2007-ben az iskolát be kellett zárni. Köszönetét fejezte ki a baráti körnek, hogy szívükön viselik az épület sorsát, hogy gondoskodnak a hasznosításáról.

A közművelődési gyűjtőszoba avatásán balról jobbra: Marton Béla, Somfai Balázs, Bőszéné Szatmári-Nagy Anikó és Makrai Ernőné (Fotó: Varga Domokos Péter)

A FÖDTBK nevében dr. Makra Ernőné tartott előadást. Szólt az iskola és Fűzfőfürdő alapításáról, kiemelve ebben a kor legendás kultuszminiszterének, dr. Klebelsberg Kunónak a szerepét. Elmondta, a már létrehozott Klebelsberg-emlékszoba mellett felavathatják a közművelődési gyűjtőszobát is, ahol külön tárolókban emlékeznek meg a település és az iskola alapítóiról. Tevékenységük folytatásához eddig kétszer is nyertek pályázatot, együtt közel félmillió forintot kaptak, ebből rendezték be az épületet.

Somfai Balázs levéltáros szakmailag segítette és segíti a baráti kör gyűjtőmunkáját, példamutatónak nevezete tevékenységüket. Nagy Tiborné Nyári Ágnes, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és Közművelődési Intézet munkatársa is üdvözölte az elindult szakmai munkát, melynek révén a Jókai közszintér a helyi közösségépítés egyik fontos színterévé vált. Jól illeszkedett a baráti kör tevékenységéhez Bőszőné Szatmári-Nagy Anikó előadása, aki bemutatta eddig készült, veszprémi, esztergomi és törökszentmiklósi helytörténeti tankönyveit.

Az egybegyűltek végezetül megtekintették a mostanra elkészült közművelődési gyűjtőszobát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!