Hírek

2012.12.28. 19:44

Legális keretek közé terelnék a lomizást

Pápa - A közelmúltban Pápán szakmai találkozót szervezett az ISHS, a Nemzetközi Használtcikk-gyűjtők és Kereskedők Egyesülete.

Napló

A fél éve működő, nemzetközi együttműködés eredményeként megalakult szervezet célja, hogy legális keretek közé szorítsa az egyre több ember megélhetését biztosító tevékenységet: a használt cikkek gyűjtését és értékesítését, más néven a lomizást - áll a szerkesztőségünkbe is eljuttatott közleményben.

Évente több ezer ember ingázik Ausztria és Magyarország között azzal a céllal, hogy az ott begyűjtött használt cikkeket hazánkban értékesítse. Ennek következtében évente mintegy 70 ezer tonna újrafelhasználható árucikk - bútor, ruha, sporteszköz, elektronikai termék - érkezik Magyarországra. A Közép-Kelet-Európában egyre jobban elterjedő tevékenység azonban sokszor illegális keretek között zajlik (a hazánkba behozott cikkek közel 30 százalékát kitevő hulladék és fémtermékek határon való átszállítását törvény tiltja), emellett ökológiai  problémákat is okoz. A négy éve elkezdődött, és idén, december 31-én véget érő  Magyarország, Ausztria, Németország, Lengyelország és Szlovákia részvételével megvalósult  úgynevezett TransWaste projekt ezt a jelenséget próbálta kezelni.

Szabó Lajos vásárló kedvére való biciklit keres az egyik lomis telephelyen. Divat az újrahasznosítás (Fotó: Gáspár Gábor)

A bécsi Agrártudományi Egyetem Hulladékgazdálkodási Intézetének koordinálásával megvalósított projekt egyik kiemelkedő eredménye, hogy a projekt keretében kidolgoztak egy képzési rendszert, valamint egy üzleti modellt, amit a Nemzetközi Használtcikk-gyűjtők és Kereskedők Egyesülete ültetett át a gyakorlatba. A szervezet 2012 tavaszán kezdte meg működését. Kozák János, az egyesület vezetője elmondta, tagjaik jelenleg azok a magyar használtcikk-gyűjtők és kereskedők, akik a lomizást mint hivatásos tevékenységet törvényes, az ausztriai lakosság által elfogadott keretek között szeretnék folytatni. A jelenleg 72 tagot számláló szervezet tagjai a vonatkozó szabályok ismeretében gyűjtik és értékesítik a használt cikkeket. Tisztában vannak azzal, hogy a hulladéknak minősülő, tehát már használt cikként nem értékesíthető tárgyak behozatala tilos, kizárólag még működőképes vagy kisebb beavatkozást igénylő áruval kereskedhetnek.


Az  ISHS szervezet létrejötte pozitív eredmény, elindult egy lassú átalakulási folyamat - mondta a találkozón István Zsolt, a projekt hazai  koordinátora. A kidobott termékek újrafelhasználása az Európai Unió által legpreferáltabb hulladékgazdálkodási módszer, a használt cikkek továbbértékesítése ebből a szempontból optimális megoldás. Ez a módszer egyúttal garantálja a tárgyak hosszabb élettartamát, másrészt kevesebb új árucikk gyártását teszi szükségessé - mondta a találkozón Gudrun Obersteiner, a TransWaste projekt vezetője.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!