Hírek

2012.12.28. 10:35

Milyen év volt az idei és mit vár a következőtől?

Munkatársainktól

Dr. Blazsek István, a pétfürdői Nitrogénművek Vegyipari Zrt. vezérigazgatója:
Az idei évünk is ugyanolyan sikeres és eredményes volt, mint a tavalyi. Tavalyelőtt szereztük vissza az első helyezésünket a megye legeredményesebb vállalkozásai között a 66,8 milliárdos árbevételünkkel, amit tavaly 90,7 milliárdosra tudtunk növelni. Az utóbbi évekhez hasonlóan százmilliós nagyságrendű összegeket fordítottunk a fenntartható fejlődést és az energiatakarékosságot szolgáló beruházásokra. Ezeket a tendenciákat tervezzük jövőre is folytatni.



- Féltucat agrár felsőoktatási intézménnyel állunk kapcsolatban, hogy segítsük a szemléletváltást és az újdonságok elterjesztését a mezőgazdasági termelési gyakorlatban. Mindenütt sikere van a pétisónak, mely több mint nyolcvan éve a legismertebb termékünk, különféle formában és kiszerelésben kínáljuk. Együttműködünk Magyar Tudományos Akadémia Talajtani és Agrokémiai Kutatóintézetével a környezettudatos gazdálkodásért és  a mérnökképző egyetemekkel, köztük a Pannon Egyetemmel a kutatásban és a képzésben is.  

Fazekas Nándor, az MKB Veszprém KC kapusa:
Eseményekben és eredményekben gazdag évet zárt, mi több: a kézilabda szurkolók legszebb 2012-es emlékeiben igazi főszerepet vállalt. A magyar válogatott és az MKB Veszprém KC klasszis kapusa a januári Európa-bajnokságon és a londoni olimpián is a nemzeti együttes vezéregyénisége volt, ahogyan klubcsapata újabb bajnoki és kupasikeréből is alaposan kivette a részét.



- Úgy érzem, jó év áll a válogatott, a veszprémi csapat és így mögöttem is. Természetesen az olimpián elért negyedik hely kiemelkedik az eredmények közül, igazán kedves és különleges emlék, hiszen ötkarikás játékokat csak négyévente rendeznek. 2012- vel minden szempontból elégedett vagyok, de bízom benne, hogy a következő esztendő még ennél is jobban sikerül majd. Ami a 2013as év konkrét terveit illeti, jövőre a pályán a kiemelkedő Bajnokok Ligájára szereplés áll a gondolataim középpontjában.

Dr. Kovács Zoltán Veszprém megyei kormánymegbízott:

- A Veszprém Megyei Kormányhivatal szempontjából is rendkívül nehéz év volt az idei, megyei intézmények átvételét kellett levezényelni, bővült a feladatellátási kör. A járások előkészítése az idei esztendő feladata volt, közel 100 önkormányzattal kötöttünk megállapodást, azokat a testületek 84 százaléka egyhangú döntéssel fogadta el. Szeretném, ha a járási rendszer sikeres lenne; év elején megnyílnak a járási hivatalok,  év végére a kormányablak-hálózat kiépülésével megvalósul az egyablakos ügyintézés.



Pápa térségében folytatódnak azok a munkák, melyek még a polgármesteri ciklusom alatt kezdődtek, jövőre befejeződik a Fő tér rekonstrukciója, elkezdődik a kastély felújítás. A politikában erőteljes év lesz a 2013-as, ennek jelei már idén is láthatóak voltak. Személyes életemben az idei év sikere, hogy a tavalyi súlyos futballsérülés után idén újra pályára léphettem, ismét sportolhatok. Sikeres és boldog új esztendőt kívánok mindenkinek.

Dr. Márfi Gyula veszprémi érsek:
- Jó év volt az idei. Sok szép programot szerveztünk a 2011-ben megnyílt Szaléziánumban, októberben megnyitottuk a Hit évét, sok kiváló előadót, teológust, püspököt fogadtunk, sikeres volt a caritas nap. Két diakónust szenteltem pappá, három kispapot diakónussá, öt kispapot vettek fel a Szemináriumba, harmincöt fiatalt bérmáltam, tizenkét felújított templomot áldottam meg. Ajka-Bakonygyepesen és Reziben visszakapott régi iskolaépületben közösségi házat alakítottak ki, a pápai katolikus iskola új aulát kapott. Új iskola kezdte meg működését Ajka-Tósokberénden, a tótvázsonyi iskola a veszprémi Padányi iskolával társult. Fontosnak tartom a hálaadást, Istennek adjunk hálát minden sikerért. A jövőbe, a jövő évre is reménykedéssel tekintek. Az események között megemlítem a Hit évének novemberi zárását és a katekizmus napját.

 



Mesterházy Attila, a Magyar Szocialista Párt (MSZP) elnöke:
- Az elmúlt év ismét azt bizonyította, hogy a 2010-ben meghirdetett Orbán-Matolcsy-féle gazdaságpolitika    tévút. A gazdaság recesszióban, nő a munkanélküliség és az emberek egyre nehezebben élnek.  A Fidesz nem akar változtatni, ezért is mi kidolgoztuk azt a gazdaságpolitikai programot, ami beindítja a gazdasági növekedést, munkahelyeket teremt és igazságossá teszi az adórendszert, hogy a gazdagok többet adózzanak. A jövő év tovább romló életkörülményeket, mélyülő gazdasági válságot, újabb elbocsátásokat hoz. Ezért a Fidesz újabb kétségbeesett akciókat fog indítani hatalma megőrzése érdekében, mert egyre világosabb lesz számára, hogy el fogja veszíteni a választásokat. Az MSZP viszont tovább  erősödik, mert egyre több ember látni fogja, hogy világos és hatékony szakmai megoldásaink vannak annak a káosznak a rendbetételére, amit az Orbán-kormány hagy maga után, így 2014-től ismét fejlődő pályára állhat Magyarország.

 



Dr. Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, veszprémi országgyűlési képviselő:
- Nagyon nehéz, erős és zsúfolt év volt az idei nemcsak Magyarország, de Európa számára is; azt gondolom, sokan örülnek, hogy vége van. Az esztendő sikerei között kell megemlíteni az önkormányzatok adósságátvállalásáról szóló megállapodást, ez sok településnek jelent segítséget. Veszprémben idén is több európai jelentőségű rendezvényt szerveztünk: a közép-európai igazságügyi miniszterek találkozóját, a testvérvárosok konferenciáját, a közép-európai nagykövetek konferenciáját. A VeszprémFest és az utcazene fesztivál sikerei bizonyítják, hogy Veszprém igazi fesztiválvárossá vált. Elkezdődött a belváros rekonstrukciója, a volt Bakony szálló megújulása bíztató jel; hasonlóan szép lesz a Hangvilla és az egész belváros. Bízom benne, hogy a következő esztendő az ideinél jobb lesz; mindenki egészségben köszöntheti az évet.

 



Dr. Pósfai Mihály, a Magyar Tudományos Akadémia levelező tagja, a Pannon Egyetem Környezettudományi Intézetének egyetemi tanára, a Doktori és Habilitációs Tanács elnöke:
- Remekül sikerült a januári ásványtudományi iskola, konferencia, amit Balatonfüreden szerveztünk. Márciusban egy hónapig Arizonában, az Arizona State University-n kutattam. A Pannon Egyetem Mérnöki Karának nyertes pályázatai jelentősen hozzájárultak az eredményes munkához,  kutatásokhoz; most  a Balaton üledének ásványtani vizsgálatával foglalkozom. Sikeres programokat szerveztünk a Magyar Tudományos Akadémia  Veszprémi Területi Bizottságában. Örömöt jelentett, hogy novemberben megyei Prima Díjat kaptam. Zsúfolt esztendő volt az idei, egymásra torlódtak a feladatok. Jó volna, ha a jövőben nyugodtabb tempóban lehetne dolgozni, de ez csak vágyálom, mert valószínű, hogy a jövő év sem lesz könnyebb. Zavaros időket él a felsőoktatás, nehéz volna megmondani, mi történik jövőre.

 

Dr. Rácz Jenő, a Veszprém Megyei Csolnoky Ferenc Kórház főigazgatója:
- Meglehetősen mozgalmas évet hagyunk magunk mögött, megtörtént a tulajdonosváltás, a megyei önkormányzattól átkerültünk az állam fenntartásába. Meg kell tanulnunk egy egészen új rendszerben gondolkodni, az állam más szemléletben viszonyul az egészségügyhöz. Megváltozott rendkívül sok jogszabály, az ezekhez való alkalmazkodás nem tette egyszerűbbé az életünket. Megtörténtek az intézményeknél a vezetőváltások, lezajlottak az intézményi átszervezések. A megyi kórházban hatalmas fejlesztések zajlanak, ebből már átadtuk a sürgősségi ellátást bonyolító részleget. Folyamatban van a struktúraátalakítási pályázat, a területi onkológiai centrum kialakítása, illetve a perinatális intenzív centrum felújítása. Jól zárta az évet, hogy az országos internetes szavazáson, melyen a lakosság minősítette a kórházakat, bekerültünk az első háromba, meghívást kaptunk a jövő év elején zajló díjátadásra. 213-ban a legnagyobb feladatot a pályázatok folytatása jelenti, mely most ölt majd látványos formát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!