Hírek

2012.12.06. 19:01

Poloskainvázió egy veszprémi húszemeletesben (videóval)

Veszprém - Rüh vagy allergia - csak ez a két lehetőség merült fel a bőrgyógyászban, amikor Kovács Ildikó megmutatta neki az lábszárán végighúzódó vörös kiütéseket, amelyek borzasztóan viszkettek.

Gombás Gabriella

- A liftben hallottam a kósza hírt, hogy a szomszéd Manyi néni szerint poloska van a házban – mondja a Veszprém belvárosában levő húszemeletes épület 16. emeletén lakó Kovács Ildikó. -  Addigra azonban már negyven tablettát szedtem be allergia ellen, amit a bőrgyógyász írt ki nekem, miközben szaporodtak a „kiütéseim” és egyre többet vakaróztunk én és a párom is. Gondoltam, a gyógyszer mellékhatásától viszketek, így visszamentem az orvoshoz, aki ezúttal, konzultálva a kollégájával is, úgy gondolta rühes vagyok. Csakhogy utána néztem, és így tudtam meg, hogy látni kellene az élősködő bőr alatti „járatait”, amit én nem észleltem magamon. Miután a párom is elment a bőrgyógyászhoz, és magam is tájékozódtam, már nem volt kétséges, hogy ágyi poloskák támadtak ránk.

A 90 esztendős Manyi néni nyilván élt olyan időkben is, amikor a poloska és a poloskacsípés nem számított szenzációnak. Nem rejtette véka alá a szóbeszédben terjedő  „diagnózist”. Csak a fejét dugta ki a 16. emeleti lakásából s szűkszavúan közölte: - Mi lenne más?

Kovács Ildikót először allergia miatt kezelték, aztán kiderült, másról van szó... (Fotó: Gáspár Gábor)

Ildikót nem akármilyen fából faragták, azonnal elolvasott mindent, amit az ágyi poloskáról tudni kell, és fellármázta a házat. Volt is miért. Kiderült, hogy már észlelték a parazitát, a hetediken, a nyolcadikon, a tizenkettediken és most a 16. emeleten is. Sőt annak rendje és módja szerint irtottak, a közös képviselő ugyanis intézkedett. A nevét elhallgatni kívánó egyik lakó elmondta, miután házilagosan nem tudták kiirtani a rovart, kihívták a gázmestert, aki elvégezte a munkát. Majd két-három héttel ezelőtt szólt a közös képviselőnek, s előkészített egy nyomtatványt is, amelyben figyelmeztetik a lakókat, azonnal jelentsék, ha jelét észlelik a poloskainváziónak. Azt kifogásolja, hogy a közös képviselő nem függesztette ki a liftben, ahol mindenki szeme előtt lehetett volna.

- Mindent megtettem, ami elvárható és szükséges volt – mondja Ács Gyuláné,  a 136 lakásos társasház közös képviselője. - Amint felhívták a figyelmem a jelenségre, kihívtam a céget, amelynek a szolgáltatásait korábban is igényeltük. Egy külföldi tulajdonosnak van néhány lakása, amelyeket bérbe ad, s ezekben igen nagy a „forgalom”. A poloskákat is nyilván az albérlők hozták, vitték. Ezeket a lakásokat a tulajdonos költségére fertőtlenítették.

- Csakhogy addigra már befészkelték magukat hozzánk is - magyarázza indulatosan Ildikó, aki az albérlet közvetlen szomszédságában lakik, és úgy véli, az egész házat fertőtleníteni kellene.

Nem volt kétséges, ágyi poloskák támadtak rájuk (Fotó: Gáspár Gábor)

- A rovarirtással foglalkozó cég azonnal ki is jött és a hálószobánkat fertőtlenítette. Csakhogy ez már nem egyszeri 1900 forintos csótányirtás, hanem jóval drágább: a kétszeri irtás 22 ezer forintba kerül, s mi garantálja, hogy nem jönnek vissza? A fertőtlenítés pedig egy borzasztó tortúra, mert az egész lakás tele lesz gázzal, az ágy, az ágynemű, pizsamák, a hálószobában minden nedves a vegyszertől, kimosni sem szabad egy ideig, és nincs hol aludni, mert csak a három hét múlva, a második irtás után biztonságos. Ez idő alatt ugyanis kikelnek a petéik – magyarázza Ildikó, aki - a viszontagságainak "hála" - időközben poloskaszakértővé nőtte ki magát. Kiborítja elénk a vegyszerezés után elpusztult egyedek tetemeit, hogy megbizonyosodjunk, bizony nagyon ronda jószágok. Döglötten is.

- Nincs garancia arra, hogy nem térnek vissza valahonnan az élősködők - magyarázza a közös képviselő. - Az a gond a poloskával, hogy, megelőző fertőtlenítésre nincs lehetőség, csak akkor lehet irtani, ha van. Szerintem valami lomizott bútorral hozhatták be az albérlők. Oda kell figyelni és azonnal irtani kell. Riadalmat keltettem volna, ha kifüggesztem a figyelmeztetést, amely most a hirdetőtáblán kinn van. És nem örülünk annak sem, hogy híre megy a történetnek, mert a lakások értékét csökkentheti.

Miközben poloska-ügyben kutakodtunk megtudtuk, hogy az egyik Balaton parti ötcsillagos hotelben a vendéget „halára csípték” a poloskák, miközben egyik szobából a másikba költöztették, míg végül az országos ÁNTSZ rendelte el az egész szálló fertőtlenítését. Az információ”bizalmas” s mi tagadás, meg is értjük miért...

A poloska világjelenség – mondja a nevét elhallgat ni kívánó (kényszerülő) szakember (Fotó: Gáspár Gábor)

- Az ágyi poloska megállíthatatlan, mert mászik, mint a hangya, csoda hogy csak most figyelt fel erre a jelenségre a sajtó - magyarázza a gázmester, aki azért nem adja a nevét, mert olyan szerződéseket írt alá, amelyek titoktartásra kötelezik. – Megszállták New Yorkot, Európában az Egyesült Királyságokból terjed, de a Közel-Keletről és Afrikából hozzák. Tudni kell, hol vannak, s tisztában kell lenni azzal, hogy az egyszeri irtás nem is irtás, mert visszafertőződik a lakás a szomszédból. Nagyon fontos lenne, ha lakosság tájékozódna, például az internetről.

- Nekem mondod pestinek, hogy csíp a poloska – hangzik a már csaknem elfelejtett szólás, amely mára ismét aktuális lehet. A fővárosi VIII. kerület fertőzöttsége a közelmúltban a gázmesterek továbbképzésének egyik témája volt. Számos helyen irtanak Veszprémben, is főleg a panelekben, a napokban nem először a Haszkovón.


Az ágyi poloska a nappalokat szűk hézagokban, és repedésekben tölti, csak akkor jön elő, amikor az ember már a mély álmát alussza. Tipikusan viszkető, szúnyogcsípésre emlékeztető nyomot hagy a bőrön, legfőképpen a kéz- és lábfejen, emberi vérrel táplálkozik, jelenlétére utaló nyom az ágyneműhuzatokon található vérfoltok lehetnek. Ha egy lakás fertőzött, az ágyi poloska könnyen és gyorsan átmasírozik más lakásba is, különösen a panelekben. Nem érzékeny a tisztaságra, kizárólag az ember vonzza!

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!