Hírek

2012.12.04. 18:30

Várpalota adósságának 60 százalékát vállalhatja át az állam

Várpalota - Az adósságkonszolidáció nem cél, hanem eszköz az önkormányzati rendszer eredményes átalakításához, mondta el kedden a településen Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára.

Szabó Péter Dániel

A szakpolitikus egy tárgyaló delegáció tagjaként érkezett kedden Várpalotára, hogy egyeztetést kezdjen Talabér Márta polgármesterrel és Kontrát Károllyal, a Fidesz választókerületi elnökével.

- Látogatásunk egy tárgyalássorozat első állomása, az elkövetkező hónapokban megvizsgáljuk, hogy milyen adósságelemeket tud átvállalni az állam a várpalotai önkormányzattól, s mindezt milyen értékben teszi majd. Az adósság 40-70 százalékát egyenlíti majd ki az állam attól függően, hogy az adott településnek mennyi az iparűzési adóbevétele. Várpalota az előzetes számítások szerint legalább az adósság 60 százalékától megszabadulhat - mondta Tállai András, majd kiemelte, az adósságrendezés az önkormányzati rendszer átalakításának egyik nagyon fontos lépése.
-  Lélegzetvételhez juthat ily módon a megújulás előtt álló önkormányzati rendszer, ami a jövőben szigorúbb szabályozások mentén, a jelenleginél átláthatóbban működik majd.

 

Tállai András, Talabér Márta és Kontrát Károly a várpalotai polgármesteri hivatalban egyeztettek (Fotó: Szabó Péter Dániel)

- Az elmúlt két esztendőben az állam több mint hárommilliárd forinttal segítette, segíti Várpalotát, hiszen a kétmilliárdos japán hitel elengedése után a 60 százalékos adósságátvállalás újabb egymilliárd forintot jelent. Mindez azt is jelenti, hogy kezdjük magunk mögött hagyni a múlt terheit és egyre inkább a jövő, a fejlesztések felé fordulhatunk - hangsúlyozta Talabér Márta polgármester.

Kontrát Károly hozzátette, az 5000 fő alatti települések teljes adósságát átvállalja az állam, minderre még az idei évben sor kerül. A szaktárca számításai szerint az országban összességében több mint 1700 önkormányzatról és mintegy 100 milliárd forintnyi összegről van szó.

Országszerte a napokban indultak útnak a Belügyminisztériumban kijelölt tárgyaló delegációk, hogy elkezdjék az egyeztetést a települési önkormányzatokkal. Veszprém megyében Várpalotán jártak először, a megyeszékhelyen és Devecserben december 13-án tartanak majd részletes konzultációt az érintett települések képviselőinek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!