Hírek

2013.01.16. 11:08

A fogyatékosokkal foglalkozó intézményeket is átvette az állam

Ahogy az iskolák, úgy a január 1-étől a fogyatékosokat ellátó intézmények is állami fenntartásba kerültek. A Napló annak járt utána, a tulajdonosváltás milyen átszervezésekkel – esetleges tartalmi változásokkal – járt együtt.

Varga Domokos Péter


Kérdéseinket az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) Szociális, Család- és Ifjúságügyért Felelős Államtitkárságának tettük fel, ahonnan a sajtóosztály válaszolt. Hivatkoztak a pontos törvényhelyre, melynek alapján az átszervezést elvégezték. Az érintett intézmények az Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóságához kerültek, mint a kormány által az állam fenntartói feladatainak ellátására kijelölt szervhez. Ez a változás két intézményt érintett, a főigazgatósághoz került a Foglalkoztató Intézet, Darvastó (korábbi fenntartó: Fővárosi Önkormányzat) és a Veszprém Megyei Jogú Város Éltes Mátyás Fogyatékosok Nappali Intézménye és Gondozóháza – fogyatékos személyek gondozóháza (korábbi fenntartó: Veszprém Megyei Jogú Város Önkormányzata).

Az ellátási terület a darvastói foglalkoztató intézetnél sem változik, azaz továbbra is elsősorban a fővárosból kerülnek ide gondozottak. 2000-től 2002-ig itt tíz, úgynevezett félúton házat alakítottak ki, ilyen módon közelítve az ellátás körülményeit a mindennapi életben megszokotthoz (Fotó: Varga Domokos Péter)

A sajtóanyagban hangsúlyozták, hogy az Éltes Mátyás Fogyatékosok Nappali Intézménye és Gondozóháza nem szűnik meg. A nappali intézményi ellátást továbbra is a települési önkormányzat működteti, míg az átmeneti elhelyezést nyújtó ellátást – így a fogyatékos személyek gondozóházát – január 1-étől a főigazgatóság. A feladatok ellátása tehát továbbra is biztosított. A Veszprém Megyei Fogyatékos Személyek, Pszichiátriai és Szenvedélybetegek Integrált Intézménye, Dáka, illetve ennek Kamondon, Lesencetomajon, Sümeg-Nyírlakpusztán és Veszprémben lévő telephelyei továbbra is a Veszprém Megyei Intézményfenntartó Központ fenntartásában maradnak, az intézményekkel kapcsolatosan semmilyen lényegi változás nem történt.

Az intézmények dolgozóinak továbbra is megmarad a munkaviszonya illetve közalkalmazotti jogviszonya. A vonatkozó jogszabályok lehetőséget adnak az Emmi Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatójának arra, hogy az átvett intézmények vezetőinek feladataik ellátására 2013. december 31-ig pályázatot írjon ki. A főigazgatóság által fenntartásba átvett intézmények közül az önállóan működő és gazdálkodó költségvetési szervek 2013. július 1-jével önállóan működő költségvetési szervekké alakulnak át. Ezen időponttól kezdve az érintett szervek gazdálkodással összefüggő feladatait a főigazgatóság látja el.

 

 

 

 

 

Kérdésünkre adott válaszból az is kiderült, a megyében működő fogyatékos személyeket ellátó intézmények száma, a férőhelyek száma az állami átvétele során nem változik. A feladat átvétele során az érintett intézmények körében nem történt sem összevonás, sem ellátottak átköltöztetése más intézménybe. Az intézmények működési engedélyben rögzített ellátási területe nem változik, a működési engedély módosítására csak a fenntartó-váltás miatt kerül sor, így az ellátási terület a darvastói foglalkoztató intézetnél sem változik. (Azaz továbbra is a főváros marad az ellátási területe.)

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!