Hírek

2013.01.16. 19:07

Állami kézben az iskolák - Mi változott?

Balatonfüred - A Napló arra volt kíváncsi, mi lett azokkal az intézményekkel, amelyek januártól már állami fenntartásban működnek tovább.

Győrffy Árpád

A város és kistérségének oktatási ügyei az elmúlt évben sokat szerepeltek lapunkban egyes iskolák egyházi kézbe adása miatt. Arra voltunk kíváncsiak, mi lett azokkal az intézményekkel, amelyek januártól már állami fenntartásban működnek tovább. Szabó Lajost, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) balatonfüredi tankerületi igazgatóját először arról kérdeztük, milyen iskolák tartoznak az igazgatósághoz, az érintett intézményeknél milyen szervezeti részek nem kerültek át?

A Balatonfüredi Tankerülethez összesen hét oktatási intézmény tartozik január 1-jétől az alábbiak szerint: Balatonfüreden három általános iskola, a gimnázium és a zeneiskola, a járási területen pedig a zánkai és a balatoncsicsói iskola - mindkettő nemzetiségi általános iskola, illetve zeneiskola. A KIK Balatonfüredi tankerülete fenntartója és egyben működtetője is a két községi iskolának, míg a balatonfüredi intézmények tekintetében csak a fenntartói feladatokat látja el. Ezeknél a füredi önkormányzat a működtető.

 

A diákok nem érezték meg a változást. Csekei Marianna tanárnő történelemórát tart. A zánkai iskola fenntartója és működtetője is a KIK (Fotó: Orosz Péter)

- Mi a feladata a tankerületi igazgatóságnak?

-  Január 1-jétől minden önkormányzati iskola állami fenntartásba került  - ami elsősorban szakmai irányítást jelent -, a feladatot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (KIK) látja el a területi szervein keresztül. Nálunk  ez a balatonfüredi tankerület. A működtetést pedig a fenti elosztás szerint részben az önkormányzat, részben a KIK látja el. Az átalakítással az átvett köznevelési intézményeknek megszűnt az önálló költségvetési szerv státusuk, s innentől a gazdálkodási feladatokat a központ végzi. A vagyon, vagyis az intézmény feladatainak ellátását szolgáló, az önkormányzat tulajdonában álló ingatlan és ingó vagyon az önkormányzatoknál marad. Azok attól függően, hogy ki a működtető, a KIK vagyonkezelésébe vagy ingyenes használatába kerülnek (ha a működtető az önkormányzat). Erről a KIK az érintett önkormányzatokkal január 15-ig szerződést kötött.

- Mennyi pedagógus és más dolgozó tartozik az igazgatósághoz? Esetükben ki, illetve kik gyakorolják a közvetlen munkáltatói jogokat?

- A KIK Balatonfüredi Tankerülethez a hét intézményt tekintetbe véve összesen 151 pedagógus és 17, a pedagógus munkáját segítő alkalmazott tartozik. A pedagógusok munkáltatója a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ elnöke, az iskola- igazgatóé a miniszter, az intézmény technikai dolgozóié pedig vagy az önkormányzat, vagy a KIK, attól függően, hogy melyikük a működtető. Balatonfüred Város Önkormányzata egy intézményellátó szervezetet hozott létre az iskolák működtetői feladatainak ellátására, illetve az intézmények technikai dolgozói munkáltatói feladatainak ellátására.

- Változott-e a dolgozók foglalkoztatási helyzete azzal, hogy a járáson belül közös igazgatósághoz kerültek? Az esetleges változás eredményezhet-e egyesek számára másfajta foglalkoztatást, például másik iskolában való munkát a meglévő mellett?

- A 2012/2013-as tanév II. féléve a tanév rendje szerint zavartalanul folytatódik tovább. A dolgozók munkaviszonya folyamatos, ebben csak annyi a változás a pedagógusok esetében, hogy más lett a munkáltatójuk, de változatlan feltételekkel foglalkoztatják őket tovább, s ennek megfelelően módosítják a kinevezésüket. Ahol pedig az önkormányzat maradt a működtető, ott a tanárokon és a munkájukat segítőkön kívül a többi dolgozó munkáltatója továbbra is ő, ebben nem történt változás. A tanárok a tantárgyfelosztásuknak megfelelően viszik végig a tanévet, tehát mindenki ugyanott tanít, mint eddig.

Balatonfüreden az általános iskolák és a gimnázium mellett a zeneiskola is állami fenntartásba került. Képünkön Csincsi Ferenc, a zeneiskola igazgatója, Szigethi Kristóf és Keresztes Dániel tanítványok (Fotó: Orosz Péter)


- Mi lesz az iskolák vezetőivel, várhatók-e új kinevezések, vagy a jelenlegi vezetők maradnak korábbi kinevezésük idejére?

- Az intézmények vezetői a kinevezésükben meghatározott ideig látják el feladataikat, ebben semmi változás nincs. Az időközben lejáró kinevezések esetében pedig a köznevelési törvénynek megfelelően írnak majd ki pályázatot az álláshelyre.

- A szülőknek a jövőben hová kell fordulniuk az iskolával kapcsolatos ügyekben?

- A szülőknek továbbra is az adott iskola igazgatójához vagy az osztályfőnökhöz kell fordulniuk gyermekük nevelési-oktatási kérdéseivel kapcsolatosan. Az egyéb tanügy- igazgatási kérdésekben pedig a tankerületi igazgatóhoz.


- Hogyan zajlik majd az idei beiratkozás, mikor derül ki, hol milyen, illetve mennyi osztály indul. Lesz-e olyan iskola, ahol esetleg nem tervezik új osztály indítását?

- A 2013/2014-es tanévre a köznevelési törvény rendelkezése szerint lehet beiratkozni, mely időpontokról a tankerületek adnak majd pontos információkat. Az iskolai beiratkozásokra - ugyanúgy, mint korábban - várhatóan március végén, április elején kerül sor. Az indítható osztálylétszámokról szintén a köznevelési törvény rendelkezik  válaszolta Szabó Lajos, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ füredi tankerületi igazgatója.

Különválik az ingatlan működtetése

Korábban egy iskolát egyetlen szervezet - általában önkormányzat - működtetett, amit fenntartónak neveztünk. Most az iskolák egy részénél különválik a tartalmi és a technikai működtetés. A tartalmi működtetést - a pedagógusok és segítőik foglalkoztatását, illetve a szakmai tevékenységgel kapcsolatos kiadásokat  nevezzük mostantól fenntartásnak, amit az államhoz került intézményeknél az állam végez a Klebelsberg Kunó Intézményfenntartó Központ (KIK), illetve annak tankerületi igazgatóságain keresztül. A technikai működtetést  az épületek fűtését, világítását, takarítását, a szükséges személyek foglalkoztatását  esetenként az önkormányzatok végzik.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!