Hírek

2013.01.31. 11:00

Az önrész újraelosztását szeretnék

Négy település összefogásával nyert pályázaton mintegy 56 millió forint fejlesztési forrást a Badacsonyi Turisztikai Céh Egyesület 2010-ben.

Szijártó János

Az érintett önkormányzatok összességében évi tizenhárom millió forinttal járultak, járulnak hozzá a projekthez, amelynek újbóli elosztását kérte a kisváros képviselő-testülete Ábrahámhegy, Badacsonytördemic és Szigliget testületeitől.

A napokban megtartott együttes ülésen döntés nem született, ezzel kapcsolatban mindegyik település képviselő-testülete külön foglalkozott, foglalkozik. Az előzményekről Krisztin N. László polgármester elmondta, hogy a projekt esetében azért javasolták a változtatást, mert időközben jelentősen megváltoztak a körülmények.

A badacsonytomaji testület úgy látta, szükséges lenne egy, a korábbinál igazságosabb hozzájárulási rendszer elfogadása. Ugyanis a 13 millió forint nagyobb részét a város állta eddig is, azonban ez nincs arányban a négy település idegenforgalomból származó bevételeivel.

Az idegenforgalom Szigliget számára is kiemelten fontos, támogatott ágazat - a településen egész évben vannak vendégek

Badacsonytomaj önkormányzata anyagi nehézségekkel küzd, ezért az idegenforgalmi adóból származó bevétel alapján javasolta a szerződés módosítását. A minapi együttes ülés után Szigligeten és Badacsonytördemicen már tárgyaltak a felvetésről, de Ábrahámhegyen még nem. Utóbbi település polgármestere, Vella Zsolt elmondta, hogy az ő esetükben az eddigi 250 ezer forintos évi hozzájárulás 740 ezer forintra nőne.

A döntésről majd beszámolunk lapunkban, de a számok tükrében túlzottan nagy meglepetésre nem számíthatunk. Badacsonytördemicen egyértelműen állást foglalt a testület. Vollmuth Péter polgármester tájékoztatása szerint az eredeti szerződést tartják továbbra is irányadónak, nem támogatják annak módosítását. Ez az ő szempontjukból érthető, hiszen az évi 300 ezer forint hozzájárulás helyett 1,3 millió forintot kellene befizetniük. Balassa Balázs szigligeti polgármester azt hangsúlyozta, hogy a Badacsonyi Turisztikai Céh finanszírozásának feltételeinek módosítására azért tett javaslatot Badacsonytomaj, mert a szerződésben vállalt anyagi kötelezettséget nem tudták teljesíteni.

- Jeleztük már a tavalyi év végén, hogy korábbi szerződésben vállaltakon túl Szigliget sem kíván többet fizetni, de kölcsönt tudunk nyújtani. Ezt azonban Badacsonytomaj nem fogadta el. Helyette egy olyan előterjesztést nyújtottak be, amely tartalmazott egy egységes, négy településre és a Turisztikai Céhre vonatkozó megállapodást. Ez annyiban jelentett változást az élőző szerződéshez viszonyítva, hogy a fix önkormányzati hozzájárulásokat, egy évente változó finanszírozás váltaná fel, a településen töltött vendégéjszakák száma alapján.

Ezzel Badacsonytomaj terhei csökkennének az idén, míg a többi település esetében nőnének. Szigliget esetében szintén emelkedne a támogatási összeg, de a valós hozzájárulás nem változna. Ez abból adódik, hogy Szigliget átadott működtetésre egy  épületrészt, amelyben a céh pályázat segítségével kialakított egy információs irodát. Ennek a működési költségét, illetve a dolgozó bérét a támogatási összegen felül átadtuk a Turisztikai Céhnek. Amennyiben ez az összeg is szerepel a megállapodásban, és beszámítható a támogatási összegbe, mi nem ellenezzük az új megállapodás megkötését - tette hozzá Balassa Balázs.

Tasner Mónika, a Badacsonyi Turisztikai Céh turisztikai desztinációs menedzsere kérdésünkre elmondta, hogy a szóban forgó fejlesztésre szóló pályázatot 2009-ben nyújtották be. 2010-ben kapták a hírt arról, hogy a 8 millió forint önrésszel együtt 56 millió forintot nyertek idegenforgalmi fejlesztésre. A pályázat 2012. márciusában zárult le, az előírt feltételek teljesülése mellett. A pályázatban foglaltak megvalósításához kapcsolódó érvényes szerződés alapján a négy település évente 13 millió forinttal járul hozzá a céh működési költségeihez 2016-ig.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!