Hírek

2013.01.27. 17:15

Fánkot sütöttek és bort is főztek

Balatonakali - Kilenc éve biztos, hogy január utolsó szombatján fánksütő versenyt tartanak a településen és néhány éve ezt kiegészítették a borfőző versennyel.

Varga Ibolya

A környék borosgazdáinak csapatai kora délután felvonultak és mindenki nekiállt a főzésnek. Tóth Béla, a verseny ötletgazdája eredetileg a fánkok versenyét hirdette meg, mégpedig a hagyományosakat kereste. Azokat, melyek hat-tíz centiméter átmérőjűek, lehetőleg szalagosak, kicsi mélyedés van a tetejükön és remekül illik hozzájuk mindenféle finom házi lekvár.

Borfőzéssel kezdték, aztán a fánkokat versenyeztették, végül báloztak az akaliak - aki akart, erre az alkalomra maskarát is ölthetett magára (Fotó: Penovác Károly)

A farsangi fánk elkészítése a hiedelemmel ellentétben nem egyszerű dolog. Ha ügyetlenek vagyunk, nem kel meg, vagy éppenséggel túlkel. Ha nem éppen a kellő hőmérsékletű az olaj, amiben sütjük, akkor könnyen megszívja magát a fánk és a felesleget nem lehet kicsöpögtetni belőle.   De hogy mégis lehet jó fánkot sütni, azt is bizonyítja ez a verseny, melyre évről-évre távolabbi településekről is érkeznek versenymunkák.

Minthogy a Veszprém Megyei Gasztronómiai Egyesület szakértő tagjai este hét órától kezdik a fánkok bírálatát, ezért találták ki, hogy a  verseny előtt a szabadban bort forralnak. Most KIKI, a kisbíró tette még vidámabbá a programot.  Salánki Sándortól megtudtuk, hogy a jó forralt bor titka az, hogy a bornak hidegen is jónak kell lennie, téved, aki azt hiszi, hogy az apróbb hibákat el lehet fedni a fűszerekkel.

A fánkbálon nemcsak fánkot lehet enni, most remek bárányhús  volt a főétel.  Párkányi Kolos bűvész mutatta be műsorát, a talpalávalóról a Pulzus együttes gondoskodott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!