Hírek

2013.01.02. 13:34

Kidumálták magukat

Veszprém - Türelmesen várta minap a közönség a VMK-ban a színházi kezdéshez képest is negyedórás késéssel érkező Badár Sándort és Aranyosi Pétert. Megérte, mert a Dumaszínház két nagyágyúja sikeresen megalapozta a nézők szilveszteri hangulatát.

G. Takács Mária

Elsőként Badár Sándor lépett színpadra, aki rutinosan kezelte a történteket, a helyzethez illő, korábbi fellépéseinek színhelyére igyekvő, rohanós-autós történeteket mesélt, természetesen humorral jócskán megspékelve. Az ünnepek kapcsán kiderült, hogy éppen édesanyjánál járt az elmúlt napokban, ahol - mint több őrült történetében elmondta - véletlenül mindig van a hűtőben valamilyen pörkölt. Előfordult, hogy éjjel kettőkor érkezett sráckorában haza, mire az édesanyja megkérdezte: "Kisfiam, nem vagy éhes, éppen most lett kész a pörkölt..." Aztán egyik legendás eset a másikat követte, tükröt tartva elénk sajátosan groteszk étkezési szokásainkról. Majd a szentesi dumagép egyre jobban belelendülve felsorakoztatta korábbi életének vasúthoz kötődő humoros eseteit, a megélt élmények eredetiségét időnként sajátos kötőszavakkal fűszerezve. Amiket egyedül Badár tud olyan természetes lágysággal kiejteni, hogy szinte nem is hangzik trágárságnak. Közel egy órája volt színpadon, szempillantásnyi időt sem hagyva az unalomnak, amikor szóba került Szőke András - évekig titokként kezelt - sztorija. Ami vagy megesett, vagy nem, de ahogyan Badár azt színesen elmesélte, a közönség dőlt a nevetéstől. Persze Szőke András változatában - állítólag - az eset éppen barátjával, Badárral történt meg. Egyszer talán majd kiderül az igazság, mindenesetre az a veszprémi előszilveszteren is bebizonyosodottt, hogy a stand-up egyik koronázatlan királya olyan eredeti figura, aki hivatásszerűen beszél Badárságokat. Természetessége, személyiségéből adódó kedvessége, hihetetlenül gyors elmevillanásai, vizualitásra kényszerítő helyzet-sziporkái egy pillanatra sem engedték leülni a hangulatot.

 

 

 

Badár Sándor (fent) és Aranyosi Péter (lent) parádés előszilveszteri műsort adott Veszprémben. A két humorista nem véletlenül népszerű országszerte (Fotó: archív)



"Ha kidumálom magam, nyugton van otthon a családom" -vallja Aranyosi Péter, az est másik fellépője, aki sokszor a komolytalan családapa szerepében tetszeleg. Történeteinek gyakori szereplői a gyerekei, akikről ezúttal is hallottunk néhány poént, majd egy máltai utazás során elvesztett személyi igazolvány köré épült humor-balladával szórakoztatta a nagyérdeműt. Úgy tűnik, a népszerű diósgyőri humoristával minden külföldi útján történik valami érdekes - legalábbis a műsorai alapján ez derül ki. Beberangolta ő már a fél világot a barátokkal és a családdal. Mint kiderült, nyelvtudás nélkül, ami  - sokunk tapasztalata szerint is - képtelen helyzetek, félreértések sokaságát idézheti elő. Persze neki legtöbbször a nagydumás kollégái az utitársai, így aztán ilyenkor hág tetőfokára az őrület, kész komédia, ami velük történik. Ha ennek csak a töredéke igaz, már érthető, miért utazik gyakran Aranyosi: élményeket gyűjt, amit a bevált sémák szerint kiszínez, hozzátesz ezt-azt, és máris összeáll egy egész estés remek sztori. A máltai ügy szintén ebbe a sorba illeszkedik, akár még hihető is a humoros eset. A jól felépített történet, a megfelelően adagolt remek poénok garantálták Veszprémben Aranyosi Péter sikerét. 




Vasútról és katedráról a színpadra

Badár Sándor a szentesi gimnázium drámai tagozatára járt. Az iskola után tizenkét esztendeig a vasútnál dolgozott, először bakterként, majd forgalomirányítóként. Most Horányban él, gyereklovagoltatással foglalkozik. Ha hívják, filmekben játszik, utánozhatatlan karakter. Sajátos humora, rögtönzései és jellegzetes figurája a kortárs magyar film izgalmas alakjává tette Badárt. A stand-up comedy kiváló művelője, 2003 óta fellép a Dumaszínházban. Aranyosi Péter a nyíregyházi tanárképzőt végezte el. A rádiókabaré munkatársa volt, majd az Esti Showderhez került. A Godot Dumaszínházban kezdte meg fellépéseit. (Wikipédia)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!