Hírek

2013.01.16. 17:57

Lomnici az ember méltóságáról

Veszprém – Az emberi méltóság nemcsak az élőknek jár, az holtában is megilleti az embert. Mindezt dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke jelentette ki, amikor a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége veszprémi csoportja meghívásának a városban járt.

Tremmer Tamás

Az emberi méltóságnak sokféle megközelítése van, fejtette ki dr. Lomnici Zoltán, a Legfelsőbb Bíróság volt elnöke a Padányi Katolikus Gyakorlóiskolában tartott előadásában. Szerinte ez mindenki megillet, s ezért joggal kérheti számon bárki – akár egy bűnöző is. Ennél is tovább ment: álláspontja szerint az emberi méltóság holtában is megilleti az embert.

Dr. Lomnici Zoltán és dr. Udvarhelyi Olivér, a KÉSZ veszprémi csoportjának elnöke az előadáson (Fotó: Orosz Péter)

Nyomatékosan leszögezte, az emberi méltóság tisztelete megköveteli, hogy fellépjünk mindenfajta megkülönböztetés ellen. Az egyetemes kultúra alapvető és elengedhetetlen része az egyenlő emberi méltóság szabad gyakorlása, függetlenül attól, hogy az egyén milyen néphez, nemzethez, valláshoz és társadalmi csoporthoz tartozik. Ennek az elvnek kell működni a társadalmi lét minden területén, az emberek közötti kapcsolatrendszerben, a természeti és épített környezet méltó védelmével, fejlesztésével és megbecsülésével.

E vezérelv szellemében 2010. március 31-én megalakult az Emberei Méltóság Tanácsa nevű nemzetközi civil szervezet, melynek dr. Lomnici Zoltán az elnöke lett. A szervezetnek már 13 országból vannak tagjai. Nagyon széles az a kör, akik a nevüket és a munkásságukat adták a szervezethez.

Tartalmas programok

Emberei Méltóság Tanácsa rendszeresen megemlékezik azokról a hősökről, akik a hazájukért vesztették életüket. Szeretnék ráirányítani a közvélemény figyelmét például az I. és a II világháború során idegen földben, jeltelen sírban fekvő magyar bakákra. A csata színtereihez zarándokutakat is szerveznek. Ha bármilyen sérelem éri a magyarságot, felemelik a szavuk, így például reagáltak a határon túli szoborrongálásokra is. Ugyancsak szót emeltek a felvidéki kettős állampolgárság szlovákiai kezelése okán is. Megfogalmazták gondolataikat az erdélyi magyar egyházak tulajdonának kérdésében is. Szeretnének tenni a cigány-magyar együttélés érdekében is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!