Hírek

2013.01.07. 14:36

Ötkarikás emlékek tárlata

Idén Kovács Pál vívó olimpiai bajnok előtt tisztelgett a művelődési házban tartott színvonalas kiállításával a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör.

Szabó Péter Dániel

Immár hagyománynak nevezhető a civil szervezet Sikeres magyarok, magyar sikerek az olimpiákon című év végi tárlata, amelynek ezúttal is a Jó Szerencsét Művelődési Központ emeleti terme adott otthont. Amíg tavaly az 1948-as londoni olimpia, illetve a 75 évvel ezelőtt rendezett berlini seregszemlén győztes Rajczy Imre vívó életútja volt a kiállítás középpontjában, addig idén egy Kovács Pál-sarkot alakítottak ki a szervezők, ahol a bajnokról szóló könyveket, életének egyes mozzanatait mutatták be, de Népsport korabeli tudósításait is elolvashatták az érdeklődők az 1952-es helsinki olimpiáról.
Külön tablókat kapott Horváth Zoltán, az 1960-as ötkarikás játékokon győztes kardvívó, aki többek között a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör támogatásával kapott tavaly augusztusban díszpolgári címet Balatonfüreden. A 2002-ben indított kezdeményezés minden fontos dokumentumát megtekinthették a látogatók.
Schmidt Ferenc (jobbra) és Dobszai Zsolt nézik az olimpiai baráti kör hagyományos kiállításán bemutatott ötkarikás relikviákat (Fotó: Szabó Péter Dániel)
Bemutatták a kiállításon a Magyar vívó olimpikonok című emlékív gyűjteményt is, amely sikerrel szerepelt a Hunfila 2012 nemzetközi kiállításon, de a brit fővárosban rendezett, magyar szempontból igen emlékezetes olimpia is külön tablókat kapott. A Csanádi Árpád Olimpiai Baráti Körtől kapott fotók például rendhagyó módon szurkolói szemmel mutatják be az ötkarikás forgatagot, de a Nemzeti Sport és a romániai Hargita Népe újság hasábjain megjelent londoni tudósításokat is újra átböngészhették a vendégek.
A Poór Gyula elnök vezette civil szervezet 2012-es évi tevékenységét, eredményeit is külön tablók mutatták be, de az érdeklők örömmel böngészték a nyolc vitrinben kiállított olimpiai relikvia gyűjteményt is. A tárlat megnyitóját követően közös vacsorán búcsúztatta az óévet, s köszöntötte az új esztendőt a Várpalotai Olimpiai Baráti Kör tagsága.
A 2012-es londoni olimpiához kapcsolódó tippjáték eredményhirdetését is megtartották a Jó Szerencsét Művelődési Központban tartott kiállítás ünnepélyes megnyitóján. A totó résztvevői közül hárman találták el, hogy Magyarország nyolc aranyérmet szerez az ötkarikás játékokon, név szerint Aigner Marcell, Kemény Olivér és Pintér László vehették át egy-egy emléklap keretében Simon Andrea Részidők című könyvét.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!