Hírek

2013.01.24. 13:40

Választás előtti huzavona

Kiss Zoltán nyugdíjas közgazdász, rendszerszervező azzal az elképzeléssel kereste meg lapunkat, hogy gazdasági javaslatai segítenék Révfülöp előrelépését.

Tóth B. Zsuzsa

Nézetei azonban eddig nem találtak támogatásra a község vezetésénél.   Kiss Zoltán évtizedekig mint üdülővendég, majd mint üdülőtulajdonos, 20 éve pedig már mint helyi lakos él Révfülöpön.  Olvasónk a február 24-i időközi képviselőtestületi választással kapcsolatban leszögezi, hogy arra azért van szükség, mert a település nem kapott bizalmat önálló térségi központ alakításához. Ez a szerep Kővágóörsöt illeti meg a jövőben.

A vitatható döntés Révfülöpön felkavarta a kedélyeket, mert a változás az önkormányzat vezetését, működését, és sok ember egzisztenciáját érinti. A Révfülöpöt ért bizalomvesztés miatt megindult viták során érezhetően növekvő feszültség támadt a képviselő-testületben, de a civil szféra is felbolydult. A Révfülöpi Képek című helyi lap decemberi számában több cikk is foglalkozott a kialakult helyzettel, az okokkal, és természetszerűleg a felelősség kérdése is előkerült  mondja Kiss Zoltán.A közéletbe bekapcsolódva, saját szereplésével nincs megelégedve, mert közgazdasági nézetei és javaslatai támogatását erőfeszítései ellenére sem tudta elérni a testület vezetésénél.

 

Miklós Tamás polgármester kijelentette, soha, semmilyen módon, sem Kiss Zoltán, sem más cikkének megjelenését nem gátolta (Fotó: Gáspár Gábor )

A helyi lap decemberi számában írt Fordulópont Révfülöpön című cikkében foglalkozott néhány olyan, általa fontosnak tartott okkal, amelyek mint mondja, közrejátszhattak a községet ért, környező településeken kialakult bizalomvesztésben. Úgy véli, az üdülőtulajdonosi társadalom, az infrastrukturális beruházások, a távlati fejlesztési koncepció játszhatott ebben szerepet.

- A Révfülöp Képekhez interneten elküldött eredeti cikk, távlati fejlesztési koncepció fejezetéből egy részt a szerkesztők, a polgármester, vagy a főszerkesztő kihagytak. Abban döntően a polgármesterre vonatkozó szöveg volt, amely kizárja a véletlen szerkesztési vagy egyéb hiba elkövetését, és egyértelműen a szándékos cenzúrát bizonyítja.

Megerősíti a szándékos cenzúra tényét az is, hogy ugyancsak a távlati fejlesztési koncepció témában, a 2010 tavaszán írt cikkem  amely a tartalmánál fogva a polgármesternek valószínűleg szintén nem tetszett , az adott aktuális időben a lapban nem jelenhetett meg - mondja Kiss Zoltán.

Kiss Zoltán

Sajnálatosnak tartja, hogy a cenzúra előtt és helyett nem keresték meg, mert mint mondja, ő a maga részéről nem a bonyodalmakat keresi, hanem az értelmes kompromisszumokra törekszik. Szakmai véleménye, Révfülöp fejlesztésére irányuló javaslatai, cikkei megvitatására bárkivel, bármikor szívesen rendelkezésre áll. Meggyőződése, hogy a cenzúra, valamint a Révfülöpi Képek, a polgármester részéről történő különféle propaganda célokra való felhasználási lehetősége, a februári választással kapcsolatban esély-egyenlőtlenséget okozhat.

Miklós Tamás polgármester a következőképpen reagált a fenti felvetésekre: - Az utóbbi években többször is meglátogattam Kiss Zoltánt és igen jókat beszélgettünk, vitatkoztunk. Településről, demokráciáról, közéletről, sakkról. Sok jobbító célú elméleti fejtegetést, elvi javaslatot megfogalmazott. Én meg napjaink valóságáról, beszűkült lehetőségeinkről, a jogszabályok kényszerítő erejéről értekeztem legtöbbször. Javaslatait Zoli bácsi hozzám is eljuttatta és a helyi lapban is közzé tette.

Csak 2012-ben a 10 megjelent Révfülöpi Képek lapszámból hat lapszámban fejtette ki nézeteit, tette közzé a Miniszterelnöki Hivatalnak, államtitkároknak, stb. írt leveleit, javaslatait. Volt, hogy a 12 oldalas lapszámban az ő írása több mint a terjedelem felét, hat és fél oldalnyit tett ki! Ezek után megdöbbenéssel olvastam a polgármesteri cenzúráról írt vélekedését. Nem magyarázkodom.

- Nyilatkozom, hogy alulírott Miklós Tamás erkölcsi és jogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy soha, semmilyen módon, sem Kiss Zoltán, sem más írásának, cikkének megjelenését nem gátoltam, nem akadályoztam - szögezte le a polgármester.

Mint ismeretes, Révfülöpön múlt év decemberében feloszlatta magát a képviselő-testület. Ennek oka a polgármester szerint, hogy először a két szomszédos körjegyzőség összefogott, hogy egyikük székhelyén létesítenek közös önkormányzati hivatalt, nem pedig a térség legnagyobb és legtöbb szolgáltatását nyújtó, volt nagyközségi közös tanácsi székhely településén, Révfülöpön.

Ehhez csatlakozott a harmadik környékbeli körjegyzőség is, vagyis összesen kilenc település fogott össze, mi pedig kényszerhelyzetbe kerültünk. Nehéz volt e békát lenyelni, mondhatnám torkunkon akadt. Az önzetlen felajánlásaink, és erőfeszítéseink ellenére ért presztízsveszteség mélyen érintett bennünket, és az egyes képviselők és polgármester között húzódó feszültségek felszínre törtek.

Februárban választás lesz, és az elmúlt évtizedekben Kiss Zoltán minden választás előtt élénken aktivizálta magát. Cikkekkel, saját kiadványokkal, szóban és írásban. Mindig a regnáló polgármesterrel szemben. Most is. Ez nem baj, az pedig jó, hogy mindnyájan olvastuk és olvassuk írásait, most már a Napló hasábjain is  mindenféle cenzúra nélkül  tette hozzá a polgármester.

Kalmár György, a Révfülöpi Képek főszerkesztője szintén elmondta véleményét.   A Kiss Zoltán által leírtak ebben a formában nem felelnek meg a valóságnak, bár valóban rövidítettem írásán. Egyébként a cikke minden más változtatás nélkül került be a lapba.

Véleményemet elmondtam Zoli bácsinak az írásáról, aki egyetértett velem és azt mondta, javít rajta. A nyomdában, a tördelésnél szembesültem azzal, hogy a javítás következtében 41,7 százalékkal hosszabb lett a cikk, a hely pedig adott volt! Nem volt idő semmiféle egyeztetésre, mert nem került volna karácsony előtt az olvasókhoz a lap - magyarázta Kalmár György.

Hozzátette, hogy a szerkesztőbizottság - amelynek tagja egyébként a honismereti egyesület vezetőjeként a polgármester is,  az elmúlt három évben egyetlen írás megjelenése ellen sem emelt kifogást.  keretes:  Milyen cenzúra az, ahol csak a tavalyi évben több mint 14 oldalnyi írása jelenhetett meg Kiss Zoltánnak a lap összesen 104 oldalán? - kérdezett vissza Kalmár György, a Révfülöpi Képek főszerkesztője.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!