Hírek

2013.02.22. 22:06

A borágazat aktuális kérdéseiről tanácskoztak

Budafok - Közgyűlést tartott a napokban A Magyar Bortelepülések Szövetsége, melynek célja a minőségi borturizmus fejlesztése, a szőlész-borász hagyományok megőrzése.

Varga Ibolya

Megyénk bortermő településeit négyen  képviselték: Balatonfüredet dr. Kiszely Pál, Badacsonytomajt Tóth János Zoltán, Sümeget Rátosi Ferenc, Tapolcát Marton József. A  tanácskozáson dr. Feldman Zsolt, a Vidékfejlesztési Minisztérium   agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkára a  borágazat aktuális kérdéseiről és az új hegyközségi törvényből következő  jelentős változásokról szólt. Elmondta, hogy az idén mintegy 29 millió euró, azaz   körülbelül  8,5 milliárd forint  támogatás érkezik a magyar szőlő- és borágazatba. Ebből több mint 22 millió eurót használhatnak fel  a szőlőültetvények megújítására, és körülbelül   négymillió euró jut a borászatok beruházási támogatására.  Megszervezték a borvárosok bora borversenyét is, melyre 53 bort neveztek be.   A legmagasabb pontszámért járó díjat a Badacsonytomaj által beküldött bor, a Varga Kft 2009-es évjáratú, késői szüretelésű olaszrizlingje kapta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!