Hírek

2013.02.28. 13:18

A Kehi az elszámoltatás buktatóiról

Pápa - A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) tevékenységéről és az elszámoltatás folyamatáról hallhattak tájékoztatót az érdeklődők a Pápai Polgári Kör idei első rendezvényén.

Polgár Tibor

A Pápa és Térsége Ipartestület székházában tartott eseményen dr. Győri Tibor, a Miniszterelnökség jogi ügyekért felelős államtitkára, dr. Gaál Szabolcs Barna, a Kehi elnöke, illetve dr. Bártfai Beatrix, a Kehi által feltárt büntetőügyekben a Magyar Államot képviselő ügyvédnő beszélt a munkájáról.

Rabi István, a Pápai Polgári Kör elnöke, dr. Bártfai Beatrix, dr. Győri Tibor és dr. Gaál Szabolcs Barna (balról jobbra) Fotó: Polgár Tibor

- Tudom, nagy az érdeklődés és talán a csalódottság érzése is az elszámoltatás eredményességével kapcsolatban. Azonban a fehérgalléros bűncselekmények annyira bonyolult ügyek, hogy a magyar rendőrség és ügyészség szakmailag egyszerűen nincsen felkészülve a megértésükre. Ezeknél a bűncselekményeknél a polgári jogviszonyt kellene helyesen értelmezniük, hogy utána abból le lehessen vonni a megfelelő büntetőjogi következtetéseket. Véleményem szerint polgári jogászok és ügyvédek által komoly képzéseket kellene folyamatosan tartani a gazdasági bűncselekményeket vizsgáló rendőrök, ügyészek részére. A kiemelt büntetőügyekben pedig olyan tanácsoknak kellene ítélkezniük, amelyben van egy polgári bíró is, aki le tudja fordítani, hogy az egyes tényállások polgári jogilag mit jelentenek - hangsúlyozta dr. Győri Tibor.

A pápai születésű államtitkár összességében nagyon eredményesnek ítéli meg a Kehi munkáját, amely mint mondta, a lehetőségekhez mérten mindent megtesz a sikeres elszámoltatás érdekében. A hivatal 2010 és 2012 között 38 milliárd forintot hozott vissza az állami kasszába a feltárt törvénytelenségek miatt indított büntetőeljárások eredményeképpen. Dr. Győri Tibor hangsúlyozta, az elszámoltatás során ügyelnek rá, hogy teljes mértékben a jogállamiság keretei között, a jogszabályok betartásával találják meg a felelősöket. Saját feladatkörére kitérve elmondta, elsősorban a kormány tevékenységével, döntéseivel kapcsolatos jogi koordinációért felel, és a Kehi irányítása is hozzá került. Gyakorlatilag szabad kezet kapott, államtitkársága bármilyen ügyben lekérhet iratokat, hogy azokról véleményt alkosson. Emellett előterjesztéseket vizsgálnak felül, és dr. Győri Tiborra bízták a kormánybiztosok, miniszterelnöki biztosok munkájának jogi felügyeletét. Folyamatos kapcsolatot tart a frakcióval, ugyanis az egyéni képviselői indítványokról is véleményt kell mondania.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!