Hírek

2013.02.25. 19:38

Élelmiszerek adózása

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet adatai szerint a hazai adónemek közül a legnagyobb bevétel az áfából származik, így az áfacsökkentés százmilliárdos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek.

Varga Ibolya

Az Agrárgazdasági Kutatóintézet a közelmúltban bocsátotta nyílt szakmai vitára a tanulmányát, amely szerint az élelmiszerek általános forgalmi adóját (áfa) jelentősen csökkenteni kell az ágazat versenyképességének javítása érdekében. Az intézet adatai szerint a hazai adónemek közül a legnagyobb bevétel az áfából származik, így az áfacsökkentés százmilliárdos bevételkiesést jelentene a költségvetésnek. Ugyanakkor a szektorban jelentős a feketegazdaság aránya, aminek visszaszorítására az áfacsökkentés jelentős pozitív hatást gyakorolna. Az alapvető élelmiszerekre kedvezményes, 12 százalékos áfakulcsot javasolnak a jelenlegi 27-tel szemben. Ez csökkentené az áfacsalásokat, a fogyasztói árakat, ami az inflációra kedvező hatással lehet, emellett a fogyasztást és a foglalkoztatást érdemben javíthatja.

 



Feketéné Horváth Ildikó parasztkolbászokat tölt. Sle-Pa Kft. húsüzemnél is örülnének az áfa csökkentésének (Fotó: Penovác Károly)


Az alapvető élelmiszerek áfájának esetleges csökkentését  vizsgálja a Nemzetgazdasági Minisztérium, de döntés még nem született.  Terméktanácsok és más szakmai szervezetek - többek között a Hússzövetség és a Tej Terméktanács  - régóta szorgalmazzák az alapvető élelmiszerek áfá- jának csökkentését. Éder Tamás, a Hússzövetség elnöke szerint    a húspiac irracionális működésének hátterében a magas áfa   áll, és az ágazatban igen nagy  a feketegazdaság aránya. Azok, akik betartják a szabályokat, rendszeresen hátrányba kerülnek, sőt több esetben csődbe mennek.

 



A témával hétfőn  a politikai pártok is foglalkoztak. Font Sándor, a parlament mezőgazdasági bizottságának fideszes elnöke   azt tette közzé, hogy  a kormány vizsgálja az  élelmiszerek áfája csökkentésének lehetőségeit  és ennek hatásait. Az MSZP, a  Demokratikus Koalíció, a Magyarországi Szociáldemokrata Párt és a Szövetségben, Együtt Magyarországért Párt megbeszéléséről  közleményt adtak ki. Ebben az elszegényedő lakosság helyzetének javítása, illetve a feketegazdaság visszaszorítása érdekében sürgetik az áfacsökkentést. Eszerint   programjuk középpontjában a vidéki foglalkoztatás növelése áll, a közös uniós agrárpolitika forrásait vállalkozás- és infrastruktúrafejlesztésére, a vidéki életminőséget javító feltételek megteremtésére fordítanák.  A gazdasági környezet javításával érdemben növelhető az agrár- és élelmiszer-termelés, az elmaradott vidéki területek tőkevonzó képessége.

 

Az általános forgalmi adó (áfa)  mértéke az Európai Unióban, ez ma   Magyarországon a legmagasabb

A megyénkben dolgozó élelmiszer-ipari vállalkozások is örülnének az áfa csökkentésének. Pap László, a Sle-Pa Kft. vezetője elmondta, társaságuk egy húsüzemet működtet és  a húsok nagy-  és kiskereskedelmével egyaránt foglalkozik,  termékpalettájuk nagyon széles.  A megye több városában jelen  vannak. Saját gyártmányaikhoz  kizárólag  itthon vásárolják a húst. Az áfa csökkenésének azért is örülne, mert ez megjelenne a fogyasztói árakban és emelkedhetne a fogyasztás. A magasabb forgalommal pedig több embert tudnak foglalkoztatni.

A húsiparban idén vezetik be a fordított áfafizetést, ami a növénytermesztésben bevált.

Az utóbbi években több mezőgazdasági szervezet foglalkozott az ágazat versenyképességével, és az derült ki,  az élelmiszeriparban használatos technológiák elavultak és magasak a termékekre vetített költségek. Az áfa az Európai Unióban nálunk a legmagasabb, viszont a hazai bérek  messze elmaradnak az uniós  átlagtól. Az elmaradott technológiákkal arra nem törekedhetünk, hogy késztermékeket adjunk el a világban, a vágóállatok száma az utóbbi években folyamatosan apadt, de mégis zömében élő állatként adjuk el külföldre, amit csak lehet.       

Tavaly létrehozták a Fórum az Alapvető Élelmiszerek Áfájának Csökkentéséért nevű szakmaközi szervezetet, amely tíz százalék alatti áfa-szintet tűzött ki mint elérendő célt. A tejfeldolgozás  ma az egyik kedvezményezett ágazat a tej és a tejtermékek tizennyolc százalékos áfakulcsával. Azonban, mint Besenyei Ferenc, a Veszprémben is jelen lévő   Pannontej Zrt. elnöke  elmondta, a jelenleginél alacsonyabb, egységes élelmiszer-adószintben érdekeltek. Ő   is állást foglalt amellett, hogy a mezőgazdaság és élelmiszerágazat területén ez a feketegazdaság visszaszorításának legfontosabb eszköze. Egy ilyen lépésnek az árakban is meg kell jelennie, ami fogyasztásélénküléshez vezetne. Emelkedne a kereslet, és a jelenleginél magasabb felvásárlási árat kapnának a tejtermelők is. 



Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!