Hírek

2013.02.21. 14:36

Feszített költségvetés Várpalotán

Várpalota - Ugyan 451 millió forintos hiánnyal fogadta el a képviselő-testület a város 2013-as költségvetését, ám Talabér Márta polgármester szerint a kormány adósságátvállalását követően az összeg jelentősen csökken.

Szabó Péter Dániel

A csütörtökön tartott testületi ülés legfontosabb napirendi pontja Várpalota 2013-as költségvetése volt. A 2,485 milliárd forintos főösszeggel, s 451 millió forintos hiánnyal elfogadott rendeletet Máté József (Jobbik) képviselő a túlélés költségvetésének nevezte, s hiányolta belőle a fiatalok lakáshoz jutásának támogatását, valamint a munkahelyteremtési törekvéseket.

Deák Istvánné (DK) a magas hiányt kifogásolta, egyben üdvözölte a kulturális életet koordináló Szindbád Nonprofit Kft. jelentősen csökkentett támogatását, mert szerinte felül volt reprezentálva az önkormányzati cég. A Szindbád 2011-ben 102,4 millió, 2012-ben 94,7 millió forintból gazdálkodhatott, míg idén 54,5 millió forintot kapnak a város éves költségvetéséből.

Talabér Márta polgármester és Katona Csaba alpolgármester a csütörtöki testületi ülésen (Fotó: Szabó Péter Dániel)

Falussy Sándor (MSZP) az útépítéseket és –felújításokat hiányolta a 2013-as tervek közül, különös tekintettel a loncsosi lakóparkra, amelynek lakói már aláírásokat is gyűjtöttek, hogy megépülhessen a házakig bevezető műút. Katona Csaba alpolgármester (Fidesz) válaszként elmondta, a magánberuházásként épült lakópark esetében nemcsak utat kellene építeni, hanem a vízelvezetést is meg kellene oldani, ám erre forrás híján jelenleg nincs lehetősége az önkormányzatnak. Az út tervezésének költsége mindenesetre szerepel a rendeletben.

Talabér Márta polgármester (Fidesz) a voksolás előtt elmondta, valóban feszített a költségvetés, fontos megjegyezni azonban, hogy a kormány adósságkonszolidációját követően a 451 milliós hiány jelentősen csökkenn, ugyanis a legutóbbi tárgyaláson kiderült, jó esély van arra, hogy Várpalota adósságának 65 százalékát vállalja át az állam.

A Szindbád Kft. támogatásával kapcsolatban Talabér Márta elmondta, a magas fenntartási költségek miatt rendkívül sokba kerül az elaprózott kulturális intézményrendszer működtetése. Ezért is adtak be a napokban pályázatot például a Jó Szerencsét Művelődési Központ elavult fűtési rendszerének korszerűsítésére. Hosszú távon azonban egy teljesen új, centralizált kulturális központot kellene létrehozni a városban, ami gazdaságosabban működhetne. A képviselők végül kilenc igen és három nem szavazattal elfogadták a település 2013-as költségvetését.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!