Hírek

2013.02.22. 08:29

Kevesebb álláskereső Veszprém megyében, mint egy évvel ezelőtt

Amint az Veszprém megyében megszokott, a balatoni idegenforgalmi szezonon kívül mindig a téli hónapokban a legmagasabb az álláskeresők száma.

Tremmer Tamás

Most is növekedésről szól a statisztika, de az egy évvel ezelőttihez képest javult a helyzet.

A Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat adatai szerint Veszprém megye foglalkoztatási körzeteiben az év első hónapjában összesen 18945 álláskeresőt tartott nyilván a munkaügyi központ, közülük 2044-en pályakezdő fiatalok. A megyében a decemberi állapothoz képest egy hónap alatt 1775-tel nőtt az állástalanok száma, ami ez az egy évvel ezelőtti adathoz képest 220-szal kevesebb. Az eltelt egy hónapban a 2012. év végéig határozott idejű munkaszerződéssel foglalkoztatott feldolgozóipari munkavállalók, a közfoglalkoztatási programokból kikerülők, valamint a pályakezdők álláskeresőként történő regisztrációja növelte a nyilvántartottak számát.

Megyei szinten a nem pályakezdő állástalanok esetében egy hónap alatt 1695-, a fiatal álláskeresők számában pedig 80 fős emelkedés következett be. A nyilvántartott álláskeresők közül 6927 legfeljebb 8. általánossal rendelkezik, 6766 szakmunkás végzettségű. Középiskolába járt 4365, felsőfokú végzettséggel 887-en rendelkeznek. Az álláskeresők közül 2781 25 év alatti Egy év viszonylatában Veszprém megyében a holt idény ellenére csökkent az állásra várók száma. 2013. januárjában hét százalékkal kevesebben kerültek be a regisztrációba, mint 2012. első hónapjában. Január végén a megye gazdaságilag aktív népességének 11,7 százaléka volt nyilvántartott álláskereső.

A gazdaságilag aktív népesség a megye nyolc foglalkoztatási körzetében kisebb arányban volt állás nélkül az országos átlagnál, Sümeg térségének munkaerő-piaci helyzete viszont az év első hónapjában kedvezőtlenebb volt, mint országosan. Január végén Veszprém megyén belül a megyeszékhely, Balatonalmádi, Zirc, Balatonfüred, valamint Ajka körzetének munkaerő-piaci pozíciója volt kedvezőbb a megye átlagánál. A hónap során 651 új álláshelyet jelentettek be a munkaadók a megye foglalkoztatási körzeteiben. Az új álláshelyek közül 274 esetben nem igényeltek támogatást a munkáltatók.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!