Hírek

2013.02.21. 12:27

Lazára fogott rakományok

A legutóbbi országos akcióellenőrzésük során a legsúlyosabb esettel megyénkben találkoztak a Nemzeti Közlekedési Hatóság szakemberei.

Tremmer Tamás

Egy faszállító kamionon nem rögzítették megfelelően a rakományt. Elsősorban a rakomány rögzítésére összpontosítottak, de más szabálytalanságokra is figyeltek az NKH összehangolt országos közúti ellenőrzési akciójában. Ennek során nem a bírságolás volt a hatóság elsődleges célja, hanem a figyelem felkeltése a rögzítés fontosságával kapcsolatban. Azt mindenki beláthatja, a közlekedés biztonságának érdekében mennyire fontos, hogy a rakomány bármilyen elmozdulását megakadályozzuk.

 

A rögzítetlen rakomány balesetveszélyes helyzetet teremthet (Fotó: NKH)

Azt is tudjuk, ha a rakomány elcsúszott, leesett vagy kiömlött, akkor már baj van, a helyreállítás költségei akár nagyságrendekkel is meghaladhatják a megelőző intézkedésekre fordított erőforrásokat, mondta a tapasztalatokról Mikulás Róbert, az NKH főosztályvezetője.

 

A háromnapos akció ideje alatt országosan összesen 1379 járművet ellenőriztek. A rakományrögzítési szabályok betartásáravonatkozóan összesen 814 járművet vizsgáltak meg, 22 esetben állapítottak meg valamilyen szabálytalanságot. A Veszprém Megyei Kormányhivatal Közlekedési Felügyelőségének ellenőrei 157 járművet vizsgáltak meg, 26-on végeztek rakomány ellenőrzést is. Összességében hat szabálytalansággal szembesültek. Az országos akció legdurvább esetére sajnos megyénkben volt példa, egy maximálisan megrakott faszállító kamion rakományát alig rögzítették, a rönkök egy erősebb kanyarban akár le is zúdulhattak volna a platóról.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!