Hírek

2013.02.06. 18:33

Szabad a kiskert

Egyes számítások szerint háromszázötvenezer embert érint a kisebb földterületek regisztrációja.

Varga Ibolya

Máhr András, a Mezőgazdasági Szövetkezők és Termelők Országos Szövetsége (MOSZ) főtitkárhelyettese hívta fel a figyelmünket, hogy az Országgyűlés a kormány indítványára tavaly december 17-én módosította a termőföldről szóló törvényt.

A módosítás értelmében idén január 1-től minden mezőgazdasági földhasználatot - mérettől függetlenül - be kell jelenteni a földhivatalnak. Az eredeti határidő szerint január 31-ig kellett volna bejelenteni a földhasználatot, de ezt a határidőt igen rövid idő alatt módosították március 31-re.

Máhr András azt is elmondta, hogy a tavalyi év végéig érvényes szabály szerint csak az egy hektárt meghaladó használatra vonatkozott a bejelentési kötelezettség. Így nem kellett bejelentkeznie annak, aki a korábban zártkertnek minősített kisebb parcellákon gyümölcsöt, szőlőt, zöldséget termelt a saját szükségletére vagy akár eladásra is.

Nagy Andrásné pétfürdői kertjét mutatta meg lapunknak tulajdonosa és Molnár Ferenc, a kertbarát kör elnöke. A kiskertekben megterem a családoknak szükséges zöldség és gyümölcs jelentős része (Fotó: Orosz Péter)

 

Egyes becslések szerint háromszázötvenezer kertbarátnak kell a földhasználatát bejelentenie. A bejelentést formanyomtatványon kell megtenni, amelyen a számos adat mellett igazolni kell a földhasználat jogcímét. A törvény szerint a földhasználati bejelentésért alkalmanként hatezer forint igazgatási szolgáltatási díjat kell fizetni. A bejelentést elmulasztót a földhivatal a törvény értelmében a föld aranykorona-értékének ezerszeresét kitevő büntetéssel sújtja, ami tízezres tétel.

A Vidékfejlesztési Minisztérium közleménye szerint törvénymódosítást nyújt be, hogy a mezőgazdasági területek használatának bejelentése illeték- és díjmentes legyen. A belterületi fekvésű egy hektár alatti területekre - amit sokan tévesen kiskerteknek neveznek - ez a jogszabály eddig sem vonatkozott, s ezután sem fog, tehát nem kell utánuk 6000 forintos regisztrációs díjat fizetni.

Az erdő művelési ágú területek kivételével minden földterület használatát be kell jelenteni, ha a földterület az ingatlan-nyilvántartásban szántó, szőlő, gyümölcsös, kert, rét, legelő nádas, fásított terület művelési ágban vagy halastóként van nyilvántartva. Molnár Ferenc, kertbarátköri elnök szerint a kertbarátok azért művelnek földet, mert szükségük van a jövedelmük kiegészítésére. Nincs pénzük regisztrációra, inkább felhagynak a kertápolással.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!