Hírek

2013.02.27. 19:11

Veszprémi nő halála Luxorban

Egy veszprémi is van a luxori hőlégballon-katasztrófa áldozatai között. A 34 éves Gyetvai Zsuzsanna képzőművész angol barátjával együtt Egyiptomban lelte halálát.

Kovács Erika

Repülés közben felrobbant egy turistákkal teli hőlégballon kedden hajnalban, 19-en meghaltak. A gyászoló Gyetvai szülőkkel Monostorapátiban, otthonukban beszélgettünk.  A Külügyminisztériumból hívtak, nagyon rossz hírt kell közölnünk,  mondták - zokog az anya.

 

 



Gyetvai Zsuzsanna képzőművész tizenkét éve élt Londonban, egy aukciós házban dolgozott. Angol barátjával utazott Luxorba



Azért találta meg az édesanyát a Külügyminisztérium, mert lánya élete utolsó pillanatában őt akarta hívni, ez a szám volt Zsuzsa telefonjában.  - Rohantam a tévéhez, épp azt láttam, amikor felcsaptak a lángok abban a hőlégballonban, ahol Zsuzsikánk is utazott a párjával, Joe-val együtt. Semmihez nem fogható fájdalmat éreztem, megszakad a szívem. Imádom a másik két gyermekemet is, a két fiút, de tegnap óta úgy érzem, megszakad a szívem a fájdalomtól - rázza a zokogás az anyát, miközben férje, Nándor szótlanul néz maga elé.

Katalógus a Kingston University tárlatáról, ahol Zsuzsanna képe - A táncoló nagybőgők - rövid idő alatt elkelt

- Zsuzsikánk 12 éve döntött úgy, hogy kimegy Angliába, Londonba dolgozni, gyermekfelügyelőként. Iskoláit Veszprémben végezte, majd könyvelőként dolgozott. Nagyon ügyes, kretaív lány volt, később felvételizett az ELTE-re pszichológusnak, de nem vették fel, mert nem volt nyelvvizsgája. Nemsokára német középfokú vizsgát tett, majd jött az angliai munkavállalás. Egy indiai családhoz került Londonban, mely kapcsolataival segítette lányunkat, hogy Cambridge-ben angol nyelvet tanuljon, ahol ebből diplomázott is. Majd ugyancsak e család támogatásával bekerült a londoni képzőművészeti egyetemre, utána ösztöndíjat nyert a müncheni képzőművészeti egyetemre.

 

Az utolsó látogatáson készült ez a fotó, amikor kint jártak Gyetvai Zsuzsannánál a szülei Angliában

Közben műveit egyre többször híres művészek munkáival állították ki - tesz elém egy albumot Zsuzsa asszony a Kingston University tárlatáról, ahol Zsuzsanna képe - A táncoló nagybőgők - rövid idő alatt elkelt. A lányunk mindig is kedvelte a vidéket, a természetet, műveiben gyakran megjelennek ezek a motívumok. Zsuzsa tehetsége már kiskorában megmutatkozott, és ha rajzból rosszabb jegyet hozott, azt mondta: megmutatom majd a világnak, hogy tudok én rajzolni! - mosolyodik el kicsit az anya, majd egy képet tesz elém egy brightoni kirándulásról. Zsuzsa két éve kivitette szüleit magukhoz, és akkor sokat kirándult az egész család Angliában.  

Megtudtuk azt is, hogy az egyiptomi utazásra a pár nagyon készült, mindketten imádták a napfényt, ennek híján voltak Londonban, emiatt mentek a hajnali napfelkelte-nézőbe is. Volt biztosításuk, így a következő időszak költségeit remélhetőleg az illetékes szervező cég fedezi majd. A lány hazahozataláról még nem lehet tudni semmit. Az anya lányát Veszprémben szeretné eltemetni, szűk családi körben.

 



Gyetvai Zsuzsanna párjával, a 40 esztendős Joe-val hat éve élt együtt Londonban. Értékbecslőként, aukcióvezetőként dolgoztak, az egyik híres chelsea-i aukciós házban. A szerencsétlenül járt veszprémi nőnek több művét kiállították a London előkelő negyedében levő Saatchi Galériában is. Felhívtuk telefonon munkahelyüket, a Lots Road aukciós házat. Kollégáik elmondták: a tragédia híre rendkívüli módon megrendítette, sokkolta őket, Zsuzsa és Joe kitűnő szakemberek voltak, mindenki nagyon szerette őket. 

Angol kollégáik elmesélték, hogy mennyire várták ezt az utazást, Egyiptomot nagyon kedvelték a sok napfény miatt. Zsuzsa és Joe nagyon szerették egymást, nagyon boldog, vidám emberek voltak - most nem is tudják elképzelni, milyen lesz az élet nélkülük - mondták az aukciós házban.

A lány ZSI Chimera művésznéven alkotott és vált ismertté Angliában.

 


- Én azon a napon biztosan nem repültem volna Luxorban, erős sivatagi szél volt - ezt már Sutus András hőlégballon-oktató mondta, akitől azt kérdeztük: szerinte mi okozhatta a balesetet? A hírek szerint a luxori tragédia amiatt történt, mert egy kötél a gáztartály köré csavarodott, majd így lepattintotta az egyik szelepet, amit robbanás és tűz követett.  Sutus András elmagyarázta, nagy a pilóták felelőssége, felszállás előtt a földi előkészületeknél gondosan ellenőrizni kell a köteleket, hogy azok később ne akadjanak bele semmibe. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!