Hírek

2013.03.04. 12:47

Futnak a pénzük után a Mal beszállítói

A Magyar Alumínium Zrt. beszállítói úgy érzik, cserbenhagyják őket. Az ajkai timföldgyár életben tartása, a munkahelyek megőrzése mellett hitet tett az állam, ők viszont futhatnak a pénzük után.

Tremmer Tamás

- Mindannyian tudtuk, hogy a gátszakadást követően a Mal Zrt. értéke egyenlő volt a nullával, mégis hallgattunk a hívó szóra. Amikor a kormány kinyilvánította akaratát, hogy megmentik a céget, mi ott voltunk, segítettünk. A vállalat irányítását kormánybiztos vette át, munkáját 18 felügyelő segítette

. Kezet adtak arra, hogy ki leszünk fizetve, ezzel szemben a mai napig futunk a pénzünk után. Ezekkel a gondolatokkal adta meg a hétfői ajkai, sebtében összehívott fórum alaphangját Németh László, az Ipartestületek Országos Szövetségének (Iposz) elnöke.

Az összejövetelt azért kezdeményezte, hogy megvitassák a Mal körül kialakult helyzetet és megbeszéljék a lehetséges teendőket. Arról is tájékoztatott, hogy már többször is kereste a Nemzeti Fejlesztési Miniszter illetékesét, de nem érte el. Visszahívást ígértek számára, ami elmaradt

 

Ahogy arról a Naplóban is beszámoltunk, a Mal ellen egyik hitelezője felszámolási eljárást kezdeményezett, aminek a bíróság helyt adott. Mivel a céget 2012 szeptemberében stratégiailag kiemelt jelentőségű gazdálkodó szervezetté minősítették, ezért az eljárás megindulásakor az ajkai timföldgyár irányítását az állami tulajdonú Nemzeti Reorganizációs Nonprofit Kft. vette át.

A 90 napos moratórium alatt folyamatos lesz a termelés, és fokozatosan állami tulajdonba kerül a Mal Zrt. A felszámolási eljárás során létrejön egy új, állami cég, amely átveszi a gyárat az eszközökkel és a dolgozókkal együtt. A felszámolás előtt keletkezett beszállítói követeléseket pedig a normál szabályoknak megfelelően elégítik ki.

- Nem lehetnek illúzióink. A bankok már mindenre jelzálogot jegyeztettek be. A felszámolási eljárás során olyan mértékben fizetik ki a beszállítókat, ahogy arra jut pénz. Mi a sor végére kerülünk, így lemondhatunk a pénzünkről. A Bakonyi Erőmű Zrt-én az állam 1,7 milliárd forinttal segített, nekünk ki és mikor fog segíteni? – mondták elkeseredetten.

 

A fórumon 30 beszállító tette tiszteletét, ők összesen 800 munkahellyel rendelkeznek. De sokkal több beszállító van! Ha ők is csődbe mennek, több munkahely kerül veszélybe, mint amennyit az állam a Mal kapcsán megment. A vállalkozók kintlévősége változó, a pár milliótól a százmilliós nagyságrendig terjed. Van, aki 1,5 éve vár a pénzére. Számításaik szerint a végső summa meghaladja az 1,5 milliárd forintot.

Horváth István munkavédelmi eszközökkel kereskedik. Húsz éve a Mal partnere. A cégének 14 millió forintja lóg a levegőben. Halász Sándor úgy fogalmazott, hogy ki kell állniuk a helyiekért: „mi magunkban porszemek vagyunk, előbb-utóbb elfúj bennünket a szél. Ha összefogunk, erőt mutathatunk.”Az összegyűlt vállalkozók abban maradtak, levelet írnak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumba. A következő összejövetelükön pedig szeretnék ott látni a minisztérium, NAV, a város képviselőit, országgyűlési képviselőt, valamint a felszámolóbiztost is. Az idő ellenük dolgozik, ezért gyorsan kívánnak lépni. Amennyiben az ügyükben hamarosan nem történik megoldás, előveszik a B-tervet, vagyis a vészforgatókönyvet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!