Hírek

2013.03.10. 16:00

Kórusok találkoztak Veszprémben

A hétvégén ismét összemérték tudásukat Veszprémben az ország négy városának énekkarai.

Szabó Zsuzsanna

Köztük a Dohnányi Ernő Zeneművészeti Szakközépiskola (SZKI), mely immár nyolcadik alkalommal szervezte meg szombaton a Zeneművészeti Szakközépiskolák énekkarainak országos versenyét a Simonyi iskola aulájában. A háromévente megrendezett versenyen idén hat iskola kilenc kórusa vett részt, köztük női-, férfi-, vegyeskar és énekegyüttesek.

A fellépők délelőtt próbáltak, a délutáni megnyitót követően pedig elkezdődött a verseny, melyet a házigazda Dohnányi Zeneművészeti SZKI vegyeskara nyitott Veres Györgyné Petrőcz Mária vezényletével. Rajtuk kívül a vendéglátók férfikara és énekegyüttese is fellépett. A megmérettetésen részt vett még a győri Richter János Vegyeskar, Budapestről a Bartók Béla SZKI férfi- és vegyeskara, a Szent István Király Zeneművészeti SZKI Nőikara, és a Weiner Leánykar, valamint a kecskeméti Kodály Leánykar.

A verseny résztvevőit a város nevében Némedi Lajos köszöntötte, majd Jobbágy Valér, a zsűri elnöke szólt a jelenlévőkhöz. Az alpolgármester elmondta, Veszprémben az éneklés és az ünneplés nagy hagyománnyal bír. Ez a verseny ismét azt bizonyítja, hogy ennek nem csak múltja, de jelene is van.

 

 

A zsűri elnöke pedig azt hangsúlyozta, ahogy minden verseny, ez is kiválóan alkalmas a másik meghallgatására, a tapasztalatok gyűjtésére, ezért kért mindenkit, éljenek a kínálkozó lehetőséggel.  Az énekkarokat háromtagú szakmai zsűri értékelte. Az ítészek elnöke Jobbágy Valér, Liszt-díjas karnagy, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem tanára, tagjai Mindszenty Zsuzsánna Liszt díjas karnagy, egyetemi docens, a Magyar Kórusok és Zenekarok Szövetségének (KÓTA) elnöke és Vinczeffy Adrienne, a Veszprémi Liszt Ferenc Kórustársaság és a Nyugat-magyarországi Egyetem Savaria Egyetemi Központja Berzsenyi Dániel Vegyeskarának karnagya.

Bár a verseny szervezői szívesen láttak volna vendégül a kórusművek iránt érdeklődő "külsős" hallgatókat is, nem érkezett közönség a színvonalas eseményre. Igaz, így épp elegendő nagyságúnak bizonyult a rendezvénynek helyet adó iskola aulája.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!