Hírek

2013.03.12. 17:09

Megint felszámolják az illegális bejárókat

A nyár elején megkezdik az engedély nélküli partfeltöltések, bejárók bontását, jelentette be a napokban a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság igazgatója.

Győrffy Árpád

Mint Csonki István az MTI-nek akkor elmondta, a környezetvédelmi hatóság kötelezése alapján a vízügy köteles ezeket elbontani, már zajlik a tervezési munka. Mivel másfél évvel ezelőtt, már hírt adtunk hasonló tervekről, kíváncsiak voltunk, akkor miért nem sikerült, és most mitől más a helyzet. 

Az aktuális stégfelszámoló akciót bejelentő Csonki Istvánt arról szerettük volna kérdezni, milyen eredményt hozott a másfél évvel ezelőtti felbuzdulás. Szabadságon van és egyébként is csak a pesti sajtósok nyilatkozhatnak - hárította el kérdésünket. Az ügyben egyik jelentősen érintett település Balatonszepezd polgármestere szerint huszáros rohamokkal nem lehet igazi eredményre számítani.

A Google műholdfelvételei szerint az egyik utcájukban a parti telkek többségéből bejáró vezet a nádason át a vízbe és a horgászcsónakokkal sincs minden rendben.Márton József szerint külön kell választani a horgászcsónakok elhelyezésének az ügyét.

 

 

A paloznaki partszakaszon több mint húsz szabálytalanul épített bejáró vezet a vízhez a nádason át (Fotó: Maps Google)

- Nálunk a vasút alatti védett nádas területére húzkodják be a csónakokat, amit semmiképp sem fogadhatunk el. Ugyanakkor csak akkor számíthatunk megnyugtató megoldásra, ha a szabálytalan tárolás helyett szabályosat lehet biztosítani. De hiába van kijelölve megfelelő terület a csónakkikötőhöz a Balaton rehabilitációs tervben, az önkormányzatnak nincs anyagi ereje ennek megvalósítására.

Czeglédy Ákos paloznaki polgármester szerint hasonló a helyzet a telkek előtti bejárókkal is. Ott is előbb meg kell teremteni a megfelelő közösségi vízhez jutási lehetőséget, ha a magánstégeket fel akarjuk számolni.

 

 

Egy zánkai magán móló tavaly nyárról


- A paloznaki partszakasz előtt is több mint húsz magánstég, bejáró bújik meg a nádasban. A rendezési tervünkben mi azzal számoltunk, hogy ha valamilyen csoda folytán végre kialakulhatna a parti sétány, akkor erről lehetne biztosítani a parti ingatlanok tulajdonosainak és másoknak is a vízhez jutást. Mi három ilyen bejárót terveztünk, de legalább kettő mindenképpen kellene. Ha ez meglenne, akkor akár drasztikus megoldásokkal is tudatosítani lehetne az ingatlanokkal, hogy nincs saját stég, ezt kell használni - mondta a polgármester.

A légifotók alapján készített számítások szerint ma összesen mintegy 850 engedély nélküli bejáró és illegális partfeltöltés van a Balaton-körül. A szám gyakorlatilag megegyezik azzal, amennyi a tíz évvel ezelőtt lefolytatott felmérés eredménye volt. A szabálytalan építmények többsége bejáró, amit többnyire magántelkek elé építettek, de sokat hoztak létre csónakjaik tárolására horgászok is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!