Hírek

2013.03.15. 16:47

Mesélnek a macskák

Fábián László grafikusművész macskák iránti rajongását is kifejezik azok az alkotások, amelyekből Macskamesék címmel nyílt kiállítás a közelmúltban a Krúdy Gyula Városi Könyvtárban.

Szabó Péter Dániel

Az idei tavasz egyik legjelentősebb művészeti tárlatának is nyugodtan nevezhető a 40 képből álló kiállítás, hiszen a Balatonalmádiban élő grafikus munkáit az elmúlt egy évben kézről-kézre adták a kiállítótermek. Eredetileg ugyan az almádi Pannónia Kulturális Központ és Könyvtár kérésére készült a pasztellképek, de tartalmuk a művész szándékát, témaválasztását tükrözi.

A tóparti város mellett többek között Balatonfűzfőn, Veszprémben és Budapesten is megismerhették már a macskameséket az érdeklődők, de a tárlat az egész év során úton lesz majd. A képeket egyébként a közönség mellett a szakma is értékelte, 2012 őszén az Ajkai Tárlat alkotói díját vehette át Fábián László. A Krúdy Gyula Városi Könyvtárban tartott megnyitón előbb Budai László könyvtárvezető mutatta be az alkotót, aki főiskolai évei alatt ismerkedett meg közelebbről a képzőművészettel.

 

Budai László, a városi könyvtár vezetője (balra) is méltatta az alkotót, Fábián Lászlót (középen)

Alapítója volt 1983-ban az Ajkai Grafikai Műhelynek. Elsősorban a rézkarcokat, a vasmaratást és az egyedi pasztellrajzokat kedveli, de szívesen dolgozik olajfestékkel is. Évtizedek óta szerepel kollektív és egyéni kiállításokon; munkái láthatóak voltak országos tárlatokon, itthon és külföldön egyaránt. Fábián László különösen kedveli a macskákat, sőt életfilozófiát kölcsönöz tőlük, így kézenfekvő volt, hogy ez lett képei alaptémája, s egyben jelképes eszköz a mondanivalója kifejezéséhez.

A kiállításról a régi barát, a szintén Balatonalmádiban élő Jáger István grafikusművész beszélt, aki egyébként a Thuri György Gimnázium egykori diákjaként Újhelyi Gábor művésztanártól tanult egykoron.

- Fábián László munkáin jól látszik a mesteri szintű technikai felkészültség. Képei ámulatba ejtőek, tiszták, frissek és izgalmasak. Képei az emberi kapcsolatokról, az emberbe vetett hitről, a természet szeretetéről és az életigenlésről szólnak - méltatta az alkotót Jáger István, aki kiemelte, a képek nem direkt módon fejezik ki a valóságot, a filozofikus, rejtett tartalom és az asszociációk keresése jellemzi őket. A Macskamesék kiállítás április 5-ig látható a városi könyvtárban.

Jáger István grafikusművész, az alkotó barátja (középen) mutatja be a tárlatot Csővári Zsófiának és Budai Lászlónak (Fotók: Szabó Péter Dániel)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!