Hírek

2013.03.19. 16:45

Tartalékosok a pályán

Közel két héten át a veszprémi Kossuth-laktanyában vesznek részt szakmai felkészítésen a jövőben az ország nyugati felének toborzó irodáiban szolgáló önkéntes tartalékos katonák.

Szabó Péter Dániel

A nyugat-magyarországi toborzó és érdekvédelmi központokban, irodákban lévő tartalékosok érkeztek hétfőn Veszprémbe, s a ruházat és a felszerelés átvételét követően minden nap előadásokon vesznek részt. Pécsről, Székesfehérvárról és Zalaegerszegről éppúgy jöttek katonák, mint Tatabányáról, Szombathelyről, Győrből vagy Kaposvárról, összesen 54-en. Soós Gyula őrnagy, a házigazda 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ parancsnoka kérdésünkre elmondta, az informatikai felkészítést is magában foglaló elméleti képzés során a résztvevők betekintést nyernek a hadkiegészítő parancsnokság életébe, működésébe, s megismerkednek a rájuk váró feladatokkal.

 

Lajtay András őrnagy (balra) tart előadást a tartalékosoknak a veszprémi csapatművelődési otthonban (Fotó: Szabó Péter Dániel)


- Kedden például a parancsnokság főtisztjei, Lajtay András őrnagy és Mák András őrnagy tartottak általános ismereteket felvonultató vetített képes előadást az állománynak a Kossuth-laktanya csapatművelődési otthonában, a későbbiekben pedig az egyes szakterületek képviselői látogatnak el Veszprémbe. Szükség is van az ismeretek felfrissítésére, hiszen az elmúlt években komoly változások történtek a Magyar Honvédség működésében és felépítésében - mondta el az őrnagy, akitől megtudtuk, a résztvevő tartalékosok jó részét a nőtlen szállón és a laktanyában szállásolták el, a veszprémi, illetve székesfehérvári résztvevők azonban az éjszakákat otthonukban tölthetik.

A veszprémi székhelyű 3. Toborzó és Érdekvédelmi Központ egyébként Vanyur Tibor ezredes, országos parancsnok szerint is kiválóan teljesített az elmúlt évben. A Soós Gyula őrnagy vezette csapat 192 önkéntes műveleti tartalékossal kötött szerződést, amivel az országos eredmény mintegy 10 százalékát tudhatták a magukénak.




 

 

Az idei év feladatait illetően Soós Gyula parancsnok elmondta, elsősorban a fiatalok felé szeretnének nyitni, hiszen meggyőződésük, hogy kellő tájékoztatást követően bevonhatóak a tartalékos rendszerbe. Ennek érdekében egyetemeken és középiskolákban is tartanak előadásokat a diákoknak. Emellett a szerződéses katonák toborzását is végzik. A pápai, várpalotai és veszprémi alakulatok mellett Tatán és Győrben is el tudják helyezni a honvédelmi pálya iránt érdeklődő újoncokat.


Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!