Hírek

2013.04.08. 12:36

Beiratkoznak az iskolába

Veszprém megye - A tanköteles korú gyerekeket szüleik hétfőn és kedden íratják be az általános iskolákba.

Balla Emőke

Országosan április 8-án és 9-én vannak az általános iskolai beiratkozások: a tanköteles, azaz az augusztus 31-ig hatodik életévét betöltött gyermekét a szülő köteles beíratni a lakóhelye szerinti illetékes, vagy a választott iskola első évfolyamára. A nemzeti köznevelési törvény alapján az általános iskola köteles felvenni a körzetében tartozó tanulót.

Hungler Adrienn az ikergyerekeit, Szegedi Dánielt és Vivient íratja be a veszprémi Báthory István Általános Iskolába (Fotó: Penovác Károly)

A gyerekek iskolaérettségéről az óvoda szakvéleményt ad. Ha az óvoda nem tartja iskolaérettnek a gyereket, a szülő viszont igen, a nevelési tanácsadóhoz kell fordulni, ahogyan abban az esetben is, ha a szülő szeretné még  egy évig óvodában tartani a gyereket.

Az előrejelzés szerint a veszprémi járásban (Herend, Szentgál, Hajmáskér, Nagyvázsony, Nemesvámos) 870 gyereket várnak, tájékoztatott Schindler Lászlóné, a veszprémi megyeközponti tankerület tanügyigazgatási referense. Lehetőség van arra, hogy a szülők másik járásba írassák gyerekeiket (például egy, a balatonalmádi járásba tartozó felsőörsi kisgyereket is lehet veszprémi iskolába íratni); a szabad iskolaválasztás hely függvénye, az iskolák elsőként a körzetbe tartozókat kötelesek  felvenni. A beiratkozás után a tankerület iskolaigazgatói egyeztetnek; a felvételről szóló határozatot 20-a után jelzik  a szülőknek.

Mivel  az iskolákban jövőre felmenő rendszerben bevezetik  a hit- és erkölcstan, illetve az  erkölcstan tárgyakat, az első osztályba  készülő gyermekek szüleinek  arról is nyilatkozniuk kell, a kettő közül melyiket választják, illetve a hitoktatás esetében melyik felekezet hittanát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!