Hírek

2013.04.11. 05:18

Diákparlament az élhetőbb jövőért

Veszprém – Harmadik alkalommal ült össze a Ba- BaKo által szervezett zöld diákparlament tegnap a városházán. A középpontban a környezet és a víz védelme állt.

Miklós Zsuzsanna

Egész nap üléseztek, beszámolókat tartottak és szakemberek előadásait hallgatták meg az iskolák képviselői a városháza Kossuth termében. A jelenlévőket Némedi Lajos alpolgármester köszöntötte, aki az erőforrások kimerüléséről és a víz fontosságáról szólt. Szauer István Klik tankerületi igazgató szerint feléltük a bolygót és a jövőt, rossz példát mutatva az ifjúságnak. A tanulókat felszólította, ne legyenek igazi képviselők, szabad egyetérteniük egymással.

Az iskolák képviselői beszámolókat tartottak és szakemberek előadásait hallgatták meg (Fotó: Orosz Péter)

Radács Attila, a Bakonykarszt Zrt. műszaki igazgatója a víz védelmét és a szemléletváltás szükségességét hangsúlyozta. Nagyné Kozma Ildikó, a Bakony– Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBa- Ko) vezetője a nevelési és az oktatási intézményekben történő fenntarthatóságra nevelésről elmondta, először az óvodákban épült ki a zöld koordinátor program. Hozzátette, ma már a város kilenc óvodája, hét általános és négy középiskolája a tagja az ökoiskolai hálózatnak, de az álma, hogy három éven belül valamennyi intézmény belépjen.

Nagyné Kozma Ildikó elmondta: először az óvodákban épült ki a zöld koordinátor program (Fotó: Orosz Péter)

A diákok beszámolót tartottak az energiaőrjáratok munkájáról, ökoiskolai tevékenységükről, majd előadásokat hallgattak a vízről és az azzal kapcsolatos témákról. A klímaváltozásról, a Kárpát-medence vizeiről, a hulladékkezelés jelenéről és jövőjéről, majd délután egy szennyvízkezelő telepet látogattak meg, hogy megismerjék az ott zajló munkát és technológiát.

 

 

A zöld diákparlamentet kétévente rendezi meg a Bakony–Balaton Környezetvédelmi Oktatóközpont (BaBaKo). A rendezvényen az ökoiskolai hálózathoz tartozó nevelési és oktatási intézmények diákjai és tanáraik vesznek részt. A fő témák a környezetvédelem és a fenntartható fejlődés. Az idei találkozó jelmondata: Fókuszban a víz.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!