Hírek

2013.04.10. 15:25

Visszalépés a 8-as fejlesztésében

Veszprém megye és a térség gazdaságának fejlődése szempontjából rendkívül fontos lenne a 8-as főút fejlesztésére, azonban a kormányváltás óta az ígérgetéseken kívül semmi nem történt. Erről Pál Béla szocialista országgyűlési képviselő beszélt szerdai sajtótájékoztatóján a 8-as főút mellett.

Halmos György

Hozzátette, hogy a gazdasági érdekeken túl azonban a közlekedésbiztonsági érdekek sem hanyagolhatóak el. A 8-as főút fejlesztése kérdésében nemhogy előrelépés, inkább visszalépés történt az elmúlt három évben - fogalmazott.

- Kormányváltás óta egyetlen kapavágás nem történt a 8-as főút megyei szakaszán, ha csak nem számítjuk a néhol életveszélyes útállapotok miatt kitett, sebességcsökkentésre figyelmeztető tábláknak ásott gödröket. A táblák nemcsak a litéri elágazástól Várpalota felé sűrűsödnek, de megjelentek a megyeszékhely közelében is – mondta az ellenzéki politikus utalva arra, hogy a Veszprémből kihajtók már 60 kilométeres sebességkorlátozásokkal is találkoznak a gyorsforgalmi úton.

(Fotó: Orosz Péter)

Hozzátette, hogy már 2009 őszén elkészült a 8-as főút fejlesztésére vonatkozó terv, amit szakmai szervezetekkel is megvitattak, mint a megyei kamara, amelynek elnöke kifejezetten támogatta a fejlesztésre vonatkozó elképzeléseket, az elmúlt három évben viszont nem történt semmi.

Az ellenzéki politikus elmondta, hogy 2002-2010 között megújult a Székesfehérvár–Inota közötti szakasz, befejeződött a veszprémi útgyűrű a csatári csomópontjának kiépítése és megépült az út márkói elkerülő szakasza. Elkészült a 710-es út és a 8-as főút 72-es utat összekötő külön szintű csomópontja. A tervek szerint biztonságosabb lesz a hajmáskéri kereszteződés, azonban a 2013 tavaszi munkakezdés jelentősen csúszik, hiszen még nincs a kivitelező kiválasztva.

Emlékeztetett arra is, hogy vannak arra vonatkozó elképzelések, hogy a Veszprém-Herend közötti szakaszt megerősítsék és kibővítsék, ugyanakkor kritikusabb és sürgetőbb lenne a Herend-Ajka és az Ajka-vasi megyehatár közötti szakasz felújítása, amire talán a 2014-2020 közötti időszakban lesz forrás.

Ezek is érdekelhetik