Hírek

2013.05.23. 13:10

A feladat adott, de a pénz hiányzik hozzá

Balatonederics - Volein József, vonyarcvashegyi olvasónk telefonált a napokban a balatoni kerékpárút hibáival összefüggésben.

Szijártó János

Mint elmondta, a balatonedericsi szakaszon zavaróan sok a felületet eldeformáló, benőtt gyökér, illetve az út melletti fű, gaz is túl nagyra nőtt. A felvetéssel kapcsolatban felkerestük Balatonederics polgármesterét, aki a helyszínen mondta el azt, hogy a problémát érti és megérti. A bicikliút melletti füvet azóta lenyírták, amint azt Tóth Péter hangsúlyozta, az előzetesen kialakított ütemterv alapján.

- Telefonon engem is keresett egy férfi emiatt a minap, neki is jeleztem, hogy közmunkásaink rövidesen odaérnek és levágák a füvet. Sajnos az egy hónappal kitolódott tél, mindenhol érezteti hatását, többek között itt is. Rengeteg a munka, a településnek ehhez mindössze két közmunkása van, akik folyamatosan dolgoznak ugyan, de az egy hónapos csúszást nem igazán tudják behozni. A felvetett probléma azonban összetettebb annál, mint ahogy azt sokan gondolják.

Napokon belül rendezik ezt a problémát a közútkezelő gépei, az önkormányzat költségén, mondja Tóth Péter polgármester (Fotó: Szijártó János)

A kerékpárút és a hozzá tartozó hidak ugyanis állami tulajdonban vannak. Az üzemeltetési kötelezettséget pedig ráhárították az önkormányzatokra, úgy, hogy ahhoz pénzügyi fedezetet nem biztosítanak. Ezzel együtt tény, hogy nekünk is fontos a kerékpárút megfelelő állapotban tartása, de ma ennek kigazdálkodása nem könnyű. Sőt, helyenként, mint például nálunk is, kifejezetten nehéz. Egy híd rendbe tétele például 200 ezer forintos nagyságrend, nekünk három híd jutott.

Megjegyzem, a testület határozatban is megerősítette az állagmegóvás fontosságát. A füvet már lenyírtuk két oldalon az edericsi szakaszon. A gyökerek eltávolítására a közútkezelőt kértük fel, akik minden bizonnyal napokon belül elvégzik az egyengetést, mi meg fizetjük - fogalmazott a polgármester.

Hozzátette, szakértői vélemények is alátámasztják, hogy a hidak minősége már azok átadásakor is megkérdőjelezhető volt. Tóth Péter szerint egyébként is igazságtalan ez a rendszer, hiszen eleve minden település más adottságokkal, lehetőségekkel rendelkezik. Az államnak ebből nem szabadott volna kivonulnia. képalá: A gyökerek helyenként eldeformálják a kerékpárút felületét.



Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!