Hírek

2013.05.20. 18:42

Borünnep, nyitott pincék a Nivegy-völgyben

Szentantalfa - A szépségéről és kitűnő borairól is általánosan ismert Nivegy-völgyben már hagyományosan tartják meg a Pünkösdi borünnepet, melyhez kapcsolódik a Nyitott pince napok rendezvény, ami itt kicsit más, mint az országos.

Varga Ibolya

Dobosi Győző, a Zánka-Nivegy-völgyi Borút Egyesület elnöke elmondta, tizenhárom bortermelő és vendéglátó csatlakozott a programhoz. Mindegyik jól megközelíthető, de a borünnep ideje alatt kisbusz és kisvonat szállította a borbarátokat a pincék között, hogy ne kelljen autóba ülniük, ha már megkóstoltak valamilyen bort.

Márpedig itt volt bőven kóstolni való, a pincékben borkorcsolyákat is kínáltak a remek nedűk mellé. Ez lehetett házi sütemény, zsíros kenyér, gulyás pogácsával, kemencében sült egytálétel. A pinceszövetkezetnél egyéb programok is voltak.

A borokat is megkóstolták a főzőverseny zsűritagjai: Hervay Katalin, Tóth Béla és dr. Hervay Judit (Fotó: Orosz Péter)

Ebben az évben is meghirdették a főzőversenyt, melyen most az volt a kikötés, hogy káposztát is kell tartalmaznia az elkészült fogásnak. A zsűri tagjai szerint remekeltek a csapatok, mindenki arany minősítéssel távozott. Itt hirdették ki a múlt héten megtartott hegyközségi borverseny eredményeit.

Varga Zoltán hegyközségi elnök összefoglalója szerint idén 84 bort neveztek be. Ezek közül  18 kapott arany,  45 ezüst és 21 bronz minősítést. A legjobb  fehér bor a Dobosi Pincészet 2011-es kéknyelűje, a legjobb vörös bor a Szabó Család Bt. 2011-es cabernet sauvignonja volt. Az év borosgazdája címet Vidosa László érdemelte meg.  A kulturális programokon  fellépett a Magyar Tenger Népdalkör, Sebestyén Ivett, a Flamenco 2011 és a Bokafogó táncegyüttes.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a veol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!